Na uvid poslanicima
0

Izvještaj o reviziji privatizacije u RS-u

FENA
Na prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a nakon ljetnje pauze, zakazane za 20. septembar, bit će razmatran izvještaj o reviziji privatizacije za period 2006. do 2011.godina.

Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala i banaka u RS-u obavila je svoj posao, te čak tražila od nadležnih i sopstveno ukidanje, ali je Vlada zatražila da nastavi rad.

Rezultate svog petogodišnjeg posla su također već ranije sumirali, ali izvještaj se sve do današnje najave, bio zagubio u parlamentarnim ladicama.

Skinut je, naime, kao tačka dnevnog reda julske sjednice Narodne skupštine RS, uz obrazloženja da se radi o formalnim razlozlazima, što za opoziciju nije bilo uvjerljivo.

U izvještaju o reviziji privatizacije u RS-u nesporno i uvjerljivo se govori o teškom kršenju privatizacionih pravila i sumnjivim sudskim odlukama, ali je Komisiji u sudskim presudama poslata poruka da su im dokazi nedovoljno ubjedljivi.

Uluga Komisije za reviziju privatizavije je bila isključivo da prikupi informacije i da bude mjesto za moguće podnošenje tih informacija od strane zainteresovanih pojedinaca i građana, rekao je ranije predsjednik RS-a Milorad Dodik, dok opozicija tvrdi da je najveće predizborno obećanje, pet godina kasnije, postalo dvosjekli mač za vladajući SNSD.

Izvještaj na stotinjak strana iznosi podatak da je gotovo polovina kontrolisane privatizacije u RS urađena mimo zakona, ali da odgovorni nisu odgovarali.

Komisija za reviziju privatizacije ipak će nastaviti svoj rad i to na provjeri prodaje poslovnih prostora i ljetovališta koja su preduzeća iz RS imala u bivšim jugoslovenskim republikama.