Skupština RS-a
0

Oštre rasprave zbog deficita od milijardu i 111,1 milion maraka

FENA
Slobodan Popović
Slobodan Popović
Razmatranje revizorskih izvještaja budžeta ministarstava i javnih fondova Republike Srpske (RS) za 2010., u kojem je navedeno da kumulativni deficit iznosi milijardu i 111,1 milion maraka, izazvalo je oštre rasprave u Narodnoj skupštini RS-a.

Poslanik SDPBiH Slobodan Popović ukazao je da moraju biti sankcionirani odgovorni za deficit od milijardu i 111,1 milion maraka koji je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a i da mora početi tako što će se takva poruka poslati iz Skupštine.

"Samo kada se pročitaju cifre u revizorskom izvještaju čovjek ostaje bez teksta“, kazao je Popović i naglasio da vlast ne radi u korist građana, već na njihovu štetu.

Popovićeva opaska da se vlast mora pogledati u ogledalo i zapitati se šta to radi, izazvala je replike nekolicine poslanika SNSD-a, koji, ukazao je pritom Popović, nisu objasnili kako je napravljen kumulativni deficit od više od milijardu maraka, već o tome ko je koliko dobio glasova na izborima.

Iznoseći konkretne podatke na koji način i posredstvom kojih osoba je izvršena nabavka poslovnog prostora Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a za potrebe poslovne jedinice u Prijedoru, za koji je i revizija ukazala da, iako je plaćen 6.042.000 KM nije ni uknjižen, poslanik Demokratske partije Dragan Čavić je, između ostalog, rekao da je to prostor bivšeg šoping centra, koji je pod dvostrukom hipotekom, bankovnom, ali i hipotekom Porezne uprave jer nije mogla naplatiti obaveze od ranijeg vlasnika.

Precizirao je da je uz saglasnost Vlade RS-a za više od šest miliona maraka plaćeno ustvari dvorište, zajedničke prostorije, a korisna površina je svega 581 kvadrat, te upitao gdje su tu kancelarije za Geodetsku upravu.

“I sve to su platili 6.000 maraka po kvadratnom metru”, rekao je Čavić i dodao da i te cifre ne čude ako se zna da je sličan angažman Geodetska uprava imala i sa “Integral inžinjeringom”.

U pitanje “gdje mi to živimo”, Čavić je naveo da “ko god misli da sve ovo jednog dana neće biti predmet bavljenja kontrolnih organa, debelo se prevario”, jer bi u “normalnim državama zbog ovoga padala i vlada”.

O svemu je tražio i da se izjasni skupštinski odbor za reviziju i da se ovaj izvještaj proslijedi Specijalnom tužilaštvu, ali da za to nije bilo saglasnosti.

Iznio je i zamjerku da bi zbog svega što je navedeno u revizorskim izvještajima Glavna služba za reviziju javnog sektora trebalo da da negativno, a ne mišljenje s rezervom.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić je u svom obraćanju parlamentarcima reagovao stavom da treba uporediti sadašnje i revizorske izvještaje za period prije dolaska na vlast SNSD-a.

Naveo je i da budžet RS nije “probijen u ukupnom zbiru”, te kazao poslaniku SDP-a da “treba da vidi podatke iz FBiH”.

On smatra da ne treba mijenjati Zakon o budžetskom sistemu u RS-u, te dodaje da u budžetu “nema ništa skriveno”.

“Smatramo da bi revizorski izvještaj trebao biti pozitivan, a ne s rezervom. Već drugu godinu revizor pokušava da nam nešto nađe kako bi bio izvještaj s rezervom”, naveo je entitetski premijer koji je zamjerio Bošku Čeki da “Vladi ne daje instrukcije šta to treba da rade”.

U svom obraćanju pitao je poslanike da li hoće da poredi makroekonomske pokazatelje iz 2005. i u godinama po dolasku SNSD-a na vlast, te se pohvalio prodajom “Telekoma RS” za 646 miliona eura i rad aktulene vlasti nazvao “domaćinskim ponašanjem”.

Replicirao mu je poslanik DP-a Dragan Čavić iznoseći stav da je prije 2005. smanjem kumulativni deficit, a da je po dolasku SNSD-a na vlast povećan i pored međunarodnih kreditnih angažmana, te prodaje “Telekoma RS”, te da su rasla zaduženja po dolasku SNSD-a, za raliku od ranijeg perioda.

Replike i rasprava u Skupštini još traju, a sutra, trećeg dana zasjedanja entitetskog parlamenta predviđeno je glasanje o svim dosad razmatranim tačkama.