Sve po zakonu
0

Džombić: Nije tačno da je potrošnja veća od planirane

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je da je nezadovoljan Konsolidovanim revizorskim izvještajem budžetskih korisnika RS za 2010. godinu za koji je dato mišljenje s rezervom, ističući da nema razloga da taj izvještaj ne bude pozitivan.

"Nije tačno da je budžetska potrošnja veća nego što je planirana, jer ukupan budžet nije probijen sa rashodovne strane. Tačno je da je bilo određenih relokacija, i to u skladu sa zakonom", rekao je Džombić večeras u Narodnoj skupštini RS.

Tokom skupštinske rasprave o Izvještaju glavnog revizora RS o reviziji Konsolidovanog izvještaja budžetskih korisnika RS za 2010. godinu, Džombić je rekao da Vlada nije dobila instrukcije od revizora kako proknjižiti komulativni deficit, već samo primjedbu da nije dobro prikazano. 

"Vlada RS ostaje i dalje pri mišljenju da je revizorski izvještaj trebalo da bude pozitivan za 2009. i 2010.godinu. Krajnje je vrijeme da svi napravimo edukaciju, uključujući i Glavnu službu za reviziju kako bi došli do preporuka koje su primjenjive", istakao je premijer RS. 

Govoreći o rezultatima rada Vlade RS prema revizorskim izvještajima, Džombić je rekao da je 2006. godine bio prvi revizorski izvještaj sa rezervom, a od tada svi su sa rezervom i svake godine sve bolji. On je podsjetio da je svaki konsolidovani revizorski izvještaj do 2006. godine bio potpuno negativan.

"Sve je evidentirano u knjigama, jer smo poslali dopis budžetskim korisnicima da evedentiraju sve račune i oni se izmiruju. U Budžetu RS nema ništa što nije evidentirano i nema nikakvih skrivenih obaveza", istakao je Džombić.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima u RS, Džombić je podsjetio da je 2005. godine bruto domaći proizvod RS bio 5,7 milijardi KM, dok trenutno iznosi 8,3 milijarde KM.
On je rekao da je pokrivenost uvoza izvozom 2005. godine u RS bila 38,3 odsto, a trenutno iznosi 57 odsto.

Džombić je rekao da je dug RS 2005. godine u apsolutnom iznosu bio je 3,3 milijarde KM i iznosio je 57 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok trenutno iznosi 3,6 milijardi KM i iznosi 43 odsto bruto domaćeg proizvoda.

On je rekao da su namjenska izdavajanja za zdravstveno osiguranje u 2005. godini iznosila 15,4 miliona KM, a trenutno iznose 40 miliona KM, zatim 118 miliona za Fond PIO, a trenutno 188 miliona KM, te za program socijalnog zbrinjavanja radnika 18 miliona KM, a 20 miliona KM u 2011. godini.

"Invalidnine, vojne i civilne, u 2005. godini iznosile su 106 miliona, a 149,4 miliona u 2011. godini", dodao je Džombić.  

Poslanik SDS-a Zoran Latinović smatra da Izvještaj potvrđuje nedomaćinski odnos trošenja budžetskih sredstava poreskih obveznika RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu, a njen nastavak zakazao za sutra u 10.00 časova.
Sjednica Narodne skupštine RS biće nastavljena raspravom o Izvještaju glavnog revizora RS o izvršenoj reviziji Konsolidovanog izvještaja budžetskih korisnika RS za 2010. godinu, a revidiranih u 2011. godini. 

Prema rezultatima revizije budžetskih korisnika i konsolidovanog izvještaja Budžeta Republike za prethodnu godinu, ukupni kumulativni deficit Republike Srpske za 2010. godinu iznosi 1,111 milijardi KM, što je za 105 miliona više u odnosu na Konsolidovani izvještaj Vlade Srpske za ovaj period.
	
Glavni republički revizor Boško Čeko rekao je da je, prema rezultatima revizije provedene u osam mjeseci ove godine, ukupan budžetski deficit u 2010. godini iznosio 731,47 miliona KM, dok je deficit u konsolidovanom izvještaju Vlade iznosio 666,67 miliona.

Čeko je rekao da je za osam mjeseci izvršeno 48 finansijskih revizija, od čega je pozitivno mišljenje dato za 18 institucija, 29 je mišljenja sa rezervom, te jedno negativno mišljenje.