BiH
0

Čavić: Novo zaduženje vodi RS u potpunu dužničku krizu

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Za predstojeće zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske Vlada RS-a dostavila je na usvajanje odluke o zaduženju RS-a u ukupnom iznosu od 632 miliona maraka, što je još jedan pokazatelj porazne ekonomske politike vlasti RS-a, koja taj entitet direktno uvlači u dužničku krizu, upozorio je danas predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Od tog iznosa 375 miliona maraka je za pokriće tekućih deficita u entitetskom budžetu i fondovima te Kliničkom centru Banja Luka, a RS će se indirektno zadužiti na 10, odnosno 12 godina s kamatnom stopom od osam posto kod komercijalnih maraka.

“Suština je da ove institucije nisu likvidne za zaduženje i ne mogu podići tolike kredite, pa to radi RS uime njih. Vlastima nije bitno gdje se zadužuju, zašto i na koliko, jer oni to neće vraćati. Sve ovo direktno vodi RS u dužničku krizu, koja će nastupiti poslije njihovog odlaska, jer ulaze u zaduženja znajući da će ih drugi vraćati”, naveo je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Na skupštinskom zasjedanju, koje počinje 20.septembra, također po namjerama Vlade RS-a, trebalo bi da se donesu i odluke o 247 miliona maraka zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija po projektima odbrane od poplave, izgradnje Kliničkog centra, te male hidrocentarle “Cijevna III” na rijeci Bosni kod Doboja.

Predsjednik DP-a kaže da razumije da se RS mora zaduživati, ali povoljno, ali upozorava da svemu tome ne prethodi redukcija troškova u administraciji.

“I dok dižu nove kredite, vlast istovremeno gotov novac preko Investiciono-razvojne banke RS-a, pod povoljnim uvjetima plasira prijateljskim, privatnim firmama i bankama, čiji su vlasnici ili članovi SNSD-a ili povlašteni izvođači radova, ‘čuvari republičkih depozita u bankama, prijatelji najvišeg vrha SNSD-a...”, kaže Čavić.

Saopćio je i podatak da je IRBRS kupio ili će otkupiti obveznice, koje dospijevaju tek za 20 godina, “Kaldera kompanije” iz Laktaša, već je dokapitalizirano “Aura” osiguranje s dva miliona maraka, Balkan investment banka s pet miliona, “Bobar banka” s pet miliona maraka, a na Banjalučkoj berzi je i Robna kuća “Boska” emitirala obveznice od čak 15 miliona maraka.

“I dok te akcije niko neće da otkupi, hoće IRBRS”, rekao je Čavić optuživši ih da su izdali “direktno, a ne putem banaka” kredit “Integral inžinjeringu” od 15 miliona, a bliskim prijateljima SNSD-a, “Elvaku”, “Ekvatoru” se također spremaju da daju po 20 miliona maraka.

Kada se sve sabere, konstatirao je, putem IRB-a se plasira gotov novac od oko 100 miliona maraka, a RS se zadužuje pod nepovoljnim uvjetima za pokriće tekućih deficita u budžetu i vanbudžetskim fondovima koje stvara vlast u RS-u.

Među brojnim optužbama na račun aktulene vlasti, Čavić je naveo i to da je Vlada RS, po izvještaju dostavljenom parlamentarcima, probila budžet za šest mjeseci ove godine u iznosu od oko 80 miliona maraka, da su “izmislili pojam operativnog budžeta”, koji brojnim realokacijama gubi svaki smisao.

“RS ima najneozbiljniju vlast otkako je postala. Ovo je stanje koje je nepodnošljivo, u kome se ne poštuju odluke Skupštine, srušen je ustavni poredak…i u svakoj normalnoj zemlji bili bi procesuirani, ali ovdje to nije slučaj, jer su pravosudni i kontrolni organi pod direktnom kontrolom vlasti”, zaključio je predsjednik Demokratske partije RS-a.