{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nepovoljni rezultati revizije privatizacije u RS

F
27.9.2011. u 20:23
0
2
Nepovoljni rezultati revizije privatizacije u RS
0
Nepovoljni rezultati revizije privatizacije u RS
Konsolidirani izvještaj o izvršenoj reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama u Republici Srpskoj, za period jun 2006. – maj 2011. godine izazvao je brojne kritike opozicije u entitetskom parlamentu.
Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica smatra da nije bilo političke volje da se stanje u vezi s privatizacijom u RS popravi te je zatražio da se rasformira Komisija za reviziju privatizacije, jer je potrošila velika budžetska sredstva, a rezultati rada su "ravni nuli".

PDP navodi da je izvještaj “ogledalo odgovornosti, ozbiljnosti i kupaca i prodavaca državnog kapitala”, pa je i poslanik te stranke Slavko Vučurević iznio također niz primjedbi na proces revizije privatizacije.

Vojislav Gligić iz DP je ukazao da je od revizije očekivano da se utvrde nelegalne privatizacije, ko je kupio i od kojih sredstava određenu imovinu, jer je bilo slučajeva da kupci nisu imali nijedan dan radnog staža, a trebalo je da se utvrdi ko im je od „korumpiranih političara pomogao u tome“.

Od 2007. je trajala revizija privatizacije i ništa od toga nije urađeno, konstatirao je Gligić.

Njegov stranački kolega Dragan Čavić kaže da 80 posto primjera privatizacije navedene u ovom izvještaju treba da bude predmet istrage, a ne revizije koju je radila Komisija, po zakonu koji je koncepcijski bio loše postavljen.

U Konsolidiranom izvještaju o izvršenoj reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama u RS se tvrdi da je Komisija za reviziju privatizacije preduzeća i banaka u RS utvrdila veliki broj sumnjivih postupaka privatizacije, ali da su oni teško dokazivi.

Od osnivanja do danas izvršila je uvid u privatizaciju 199 preduzeća i četiri banke, te zaključila da postoji osnovana sumnja da je na nezakonit način izvršena privatizacija državnog kapitala u 96 firmi.

Od toga se 72 privatizacije odnose na postupak metodom licitacije, 13 na prodaju nekretnina iz pasivnog podbilansa, šest na pripremu privatizacije, četiri na privatizaciju banaka i jedna na izvršenje ugovorenih obaveza.

Međutim, takvo mišljenje nisu imali i pravosudni organi.

”Svi predmeti u kojima je Komisija zaključila da postoji osnovana sumnja u zakonitost provedenih privatizacija dostavljeni su nadležnim institucijama na daljnji postupak i procesuiranje. Pravomoćnim presudama Okružnog suda Banja Luka i Vrhovnog suda RS-a zaključeno je da su sumnje Komisije za privatizaciju nedovoljno uvjerljive i da su provedeni postupci privatizacije u skladu sa zakonom”, navodi se u izvještaju koji su razmatrali entitetski parlamentarci.

Skupština rad nastavlja i sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: