{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj i rezolucija o ustavnim promjenama u BiH bez podrške PSM-a

F
27.10.2011. u 18:37
0
2
Izvještaj i rezolucija o ustavnim promjenama u BiH bez podrške PSM-a
0
Izvještaj i rezolucija o ustavnim promjenama u BiH bez podrške PSM-a
Foto: Arhiv
Prvog dana rada šeste sjednice stalnih odbora Parlamentarne skupštine Mediterana (PSM), koja se održava u Palermu, u okviru prezentacije rada stalnog odbora za političku i sigurnosnu saradnju vođena je i rasprava o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini.
U raspravi su učestvovali Ognjen Tadić, drugi zamjenik šefa delegacije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), i Šemsudin Mehmedović, šef delegacije PSBiH u PSM-u.

“Predloženi izvještaj i rezolucija nisu dobrodošli u Bosni i Hercegovini jer se njima na neobjektivan i površan način tretira unutarnje uređenje Bosne i Hercegovine, a istovremeno se daje podrška svim političkim snagama u BiH koje teže izazivanju stranog miješanja u unutrašnje odnose“, kazao je Ognjen Tadić u svom je izlaganju.

Šemsudin Mehmedović je, dajući podršku izvještaju i rezoluciji, istakao potrebu ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini jer je dejtonski Ustav postao kočnica razvoja Bosne i Hercegovine i prepreka na putu BiH ka EU.

Pritom, dodao je, princip jednakopravnosti i zaštite dostojanstva i osnovnih ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine treba da budu osnovni principi promjena ka boljem ustavnopravnom ustroju BiH.

Iako su u njih ugrađeni amandmani koje su podnijeli i Tadić i Mehmedović, nacrt izvještaja i rezolucija o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koju je prezentirao izvjestilac za BiH i član slovenske delegacije Miro Petek nisu dobili podršku.

Od 26 članica, koliko broji Parlamentarna skupština Mediterana, za usvajanje izvještaja i rezolucije bili su predstavnici Turske, Slovenije i Mehmedović.

Zaključeno je da se proces usaglašavanja nastavi na tematskom sastanku u decembru 2011., u čemu bi učestvovali i predstavnici drugih političkih stranaka, eksperti i drugi učesnici, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: