BiH
0

Ognjen Tadić: Rezolucijom Vijeća Evrope narušen status BiH

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o Izvještaju i Rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH, kazao da je Rezolucijom Vijeća Evrope narušen status BiH kao ravnopravne članice Vijeća Evrope.

"Nije pojmljivo niti razumljivo da se Vijeće Evrope izjašnjava o stanju u BiH na način na koji sugeriše ukidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a to zapravo znači poruka da se ukine entitetsko glasanje", kazao je Tadić, napominjući da ne govori uime Doma naroda, nego da je to isključivo njegov stav kao delegata u Domu naroda i predsjedavajućeg tog doma.

Mislim, dodao je, da je taj Rubikon Vijeće Evrope prešlo podstaknuto glasovima iz dijela federalnih stranaka koji su izlobirali ovakvu Rezoluciju nasuprot interesima BiH i njenih građana.

"Ova rezolucija nije dobra ni zbog toga što daje pogrešnu poruku o tome šta predstavlja zahtjeve na evropskom putu BiH", kazao je Tadić.

Novinarima je podijeljena zajednička izjava koja je, po Tadićevim riječima, rezultat 13. interparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH, a u kojoj se, kako je kazao, jasno kaže da se "jedini zahtjev koji je vezan za ustavne promjene u BiH postavlja u odnosu na Odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'".

I to, dodao je, strane su naglasile nužnost ulaganja istinskih napora u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH da bi se Ustav uskladio s presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" i usvojio zakon o državnoj pomoći na državnom nivou.

"Što znači da ni u jednom, ni u drugom slučaju Evropski parlament i Evropa ne traže od nas ukidanje entitetskog glasanja, niti promjene Ustava BiH, niti da se vrši prenos nadležnosti kada je u pitanju zakon o sistemu državne pomoći, nego traže da to bude učinjeno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ovo je Evropa, a nije Evropa ono što govori Vijeće Evrope", kazao je Tadić.

Po njegovim riječima, Evropa je od nas tražila i to da se odmah pristupi formiranju Vijeća ministara. I od ovog sastanka do danas učinjeni su svi potrebni koraci u rokovima koji su bili ostavljeni da to bude učinjeno i to će biti učinjeno, kazao je.

Tadić je naglasio da je Evropa pozvala oba entiteta da sazovu posebnu zajedničku sjednicu entitetskih vlada da bi se poboljšala njihova koordinacija i sposobnost provođenja reformi vezanih za EU.

"Znači, Evropa ne samo od nas što ne traži ukidanje entitetskog glasanja nego traži od naših vlada RS-a i Federacije da održavaju zajedničke sjednice da bi one provodile evropski put", kazao je Tadić.

Zbog toga, dodao je, smatram da su potpuno pogrešna i štetna po BiH i njene unutrašnje odnose bila sva lobiranja iz Federacije da se donese ovakva rezolucija Vijeća Evrope.

"Ova rezolucija će samo iskomplikovati odnose i to na takav način da će nam biti teže sutra razgovarati o onome što Evropa traži od nas. A Evropa ne traži ono što traži Vijeće Evrope. Svi ti koji su lobirali za ovakvu rezoluciju Vijeća Evrope, sada neka prihvate onaj njen dio gdje se kaže da se do 15. marta mora usvojiti ustavna promjena vezano za slučaj 'Sejdić-Finci'. I nek ulože napore da to naprave u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, što Evropa od nas traži, a što znači da nema širih ustavnih promjena, nego postoje ustavne promjene vezane za izbor članova Predsjedništva i Doma naroda", kazao je Tadić.

Na jučerašnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope velikom većinom glasova usvojen je Izvještaj i Rezolucija o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini.