{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izricanje drugostepene presude Šefiku Aliću

F
20.1.2011. u 08:09
0
4
Izricanje drugostepene presude Šefiku Aliću
0
Izricanje drugostepene presude Šefiku Aliću
Izricanje drugostepene presude pred Apelacionim vijećem Odjela I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Šefik Alić, zakazano je za danas.
Prvostepenom presudom Suda BiH, od 11. aprila 2008. optuženi Alić oslobođen je optužbi da je 5. augusta 1995. u svojstvu, kako se u optužnici navodi, pomoćnika komandanta bataljona "Hamza" za bezbjednost, IV Bataljona 505. brigade 5. korpusa Armije BiH, zajedno s ostalim pripadnicima bataljona i Al Harbijem Tewfikom, neregularnim vojnikom nad kojim je imao efektivnu kontrolu, učestvujući u vojnoj operaciji "Oluja" tokom koje su pripadnici bataljona "Hamza" zarobili četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, svojim radnjama i propustima, pokrenuo, počinio ili na drugi način podstrekavao i pomagao zlostavljanje, a potom i ubistvo ovih zarobljenika.

Šefik Alić je također oslobođen optužbi da je, po principu komandne odgovornosti, propustio preduzeti sve potrebne i opravdane korake kako bi obezbijedio dalju sigurnost zarobljenika, što uključuje propust da spriječi Al Harbi Tewfika da ima daljnji kontakt sa zarobljenicima, ili da ga kazni s obzirom da je Al Harbi Tewfik sva četiri zarobljenika ubio, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: