Sud BiH
0

Izricanje drugostepene presude Šefiku Aliću

FENA
Izricanje drugostepene presude pred Apelacionim vijećem Odjela I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Šefik Alić, zakazano je za danas.

Prvostepenom presudom Suda BiH, od 11. aprila 2008. optuženi Alić oslobođen je optužbi da je 5. augusta 1995. u svojstvu, kako se u optužnici navodi, pomoćnika komandanta bataljona "Hamza" za bezbjednost, IV Bataljona 505. brigade 5. korpusa Armije BiH, zajedno s ostalim pripadnicima bataljona i Al Harbijem Tewfikom, neregularnim vojnikom nad kojim je imao efektivnu kontrolu, učestvujući u vojnoj operaciji "Oluja" tokom koje su pripadnici bataljona "Hamza" zarobili četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, svojim radnjama i propustima, pokrenuo, počinio ili na drugi način podstrekavao i pomagao zlostavljanje, a potom i ubistvo ovih zarobljenika.

Šefik Alić je također oslobođen optužbi da je, po principu komandne odgovornosti, propustio preduzeti sve potrebne i opravdane korake kako bi obezbijedio dalju sigurnost zarobljenika, što uključuje propust da spriječi Al Harbi Tewfika da ima daljnji kontakt sa zarobljenicima, ili da ga kazni s obzirom da je Al Harbi Tewfik sva četiri zarobljenika ubio, saopćeno je iz Suda BiH.