|

Deset godina zatvora za Šefika Alića

Deset godina zatvora za Šefika Alića
0
S
Sarajevo-x.com
20.1.2011. u 14:39
5
komentara
0

dijeljenja
Deset godina zatvora za Šefika Alića
Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Šefika Alića, nekadašnjeg pripadnika Petog korpusa Armije BiH, krivim za zločine na području Bosanske Krajine i osudilo ga na deset godina zatvora.
Alić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu "Hamze" pri Petom korpusu Armije BiH (ABiH), prema drugostepenoj presudi kriv je što je u augustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju četiri zarobljena pripadnika Vojske Srpske Krajine, te što nije spriječio njihova ubistva.

Prema presudi Apelacionog vijeća, ubistva četiri zarobljenika počinio je arapski državljanin i neregularni vojnik pri Petom korpusu Tewfik Al Harbi.

"Nepobitno je da je Alić, zbog svoje funkcije u bataljonu odgovoran za zarobljenike, što je on i demonstrirao tako što ih je ispitivao. Međutim, iako je samo ubistvo počinio Tewfik Al Harbi, Alić je, kao i svaka razumna osoba, morao znati da je on prijetnja za živote zarobljenika, i imao je dužnost da ga spriječi", rekao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe trećestepenom vijeću Suda BiH, zbog činjenice da je Alić prvostepenom presudom oslobođen krivice, a drugostepenom proglašen krivim.

Prvostepenom presudom iz aprila 2008. godine, Alić je oslobođen krivice za zločine u Bosanskoj krajini, ali je Apelaciono vijeće poništilo ovu presudu, te je obnovljeno suđenje počelo u aprilu prošle godine.

Vučinić je pri obrazloženju drugostpene presude rekao da je Tužilaštvo BiH „van svake sumnje dokazalo“ da je Alić bio prisutan na mjestu zarobljenja četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, te da je učestvovao u njihovom ispitivanju.

"Lično držanje optuženog dok ispitiuje ove zatvorenike, dok se Tewfik Al Harbi ponaša prijeteće i agresivno, pokazuje njegovu spremnost na lišenje života ovih osoba. Alić ne samo da nije spriječio zlostavljanje i udaranje zatvorenika, već se dva puta i sam pridružio tome", rekao je Vučinić.

Prema mišljenju Apelacionog vijeća činjenica da je Tewfik Al Harbi bio „neregularni vojnik“ ne oslobađa Alića odgovornosti, već samo „naglašava njegove obaveze zaštite“.

"U takvoj situaciji, morao je osigurati da zarobljenici imaju veću zaštitu od takve osobe. Ne postoji nijedan dokaz da je on pokušao spriječiti zločin, niti je Odbrana pokušala ukazati da je Alić učinio bilo kakav čin da spriječi Tewfika. Čak nikada nije obavjestio nikoga o zločinu čime dalje krši svoje obaveze", dodao je Vučinić.

Alić je osuđen na deset godina zatvora, a predsjedavajući Apelacionog vijeća je rekao da je kao olakšavajuće okolnosti vijeće cijenilo „mladost Alića u vrijeme izvršenja djela, te da je u to vrijeme tek bio postavljen na mjesto pomoćnika za bezbjednost bataljona“.

Nakon izricanja presude, Aliću je određen pritvor koji može trajati najviše 15 mjeseci, te mu je drugostepenom presudom naloženo da plati troškove krivičnog postupka, prenosi BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...