Za zločine u Bugojnu
0

Alija Osmić osuđen na 11 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Prvostepenom presudom Suda BiH, Alija Osmić je osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Hrvatima u Bugojnu, javlja BIRN - Justice Report.

Sud BiH je Aliju Osmića proglasio krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u različitim prostorijama na području Bugojna, zaključivši da je on "individualno počinio ubistvo i nanosio velike patnje i tjelesne povrede zatvorenicima".

"Krivična djela Osmić je počinio sa direktnim umišljajem i voljom da ih čini. Ovaj zaključak proističe iz djelovanja optuženog Osmića", kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH.

Optuženi Osmić se nije pojavio na izricanju presude, a Gluhajić je kazao da mu se "po sili zakona", odnosno zbog visine izrečene kazne, određuje pritvor.

"Optuženi će biti uhapšen i poslan u nadležnu pritvorsku jedinicu", dodao je Gluhajić.

Prije izricanja presude, Kerim Čelik, branilac optuženog, je kazao da ne zna razloge zašto nije došao na izricanje presude, naglasivši da po zakonu nije ni obavezan, ali i da je dostupan organima gonjenja.

Osmić je proglašen krivim što je tokom rata u BiH, kao pripadnik vojne policije 307. motorizovane brigade Armije BiH, u periodu od 18. jula 1993. pa do 19. marta 1994. godine, u garaži privatne kuće u naselju Donjići, „Marksističkom centru-Klosteru časnih sestara“ i prostorijama „BH banke“ postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava izvršivši ubistvo i nanoseći teške tjelesne povrede.

Osmić je oslobođen optužbe da je bio prisutan kada su zarobljenici skupljali leševe, kopali grobnice i obavljali druge radove na Gradskom groblju, gdje su bili izloženi premlaćivanju od kojeg je zatvorenik Mario Zrno podlegao.

"Nije pruženo dovoljno dokaza koji bi naveli na zaključak da je Osmić odgovoran za ovo djelo", kazao je Gluhajić.

Tokom obrazloženja presude, Gluhajić je kazao da je došlo do promjene kvalifikacije djela iz ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Sve žrtve su bili ratni zarobljenici, to jest pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su zarobili pripadnici Armije BiH, čega je optuženi bio i svjestan", kazao je Gluhajić.

Tokom glavnog pretresa na suđenju Aliji Osmiću saslušano je 17 svjedoka Optužbe, 12 Odbrane i jedan vještak, te je uveden veći broj materijalnih dokaza.

"Na osnovu provedenih dokaza, Sudsko vijeće je zaključilo da je Osmić djelovao kao saizvršilac u zlostavljanju zarobljenika, te ubistvu Vlatka Kapetanovića", kazao je Gluhajić.

Prvostepenom presudom Osmić je oslobođen plaćanja sudskih troškova zbog "slabog imovinskog stanja", dok su oštećeni sa imovinsko pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.