Slučaj Memić i ostali
0

"Ališpago zloupotrebljava vrijeme Suda i drugih optuženih u postupku"

Sarajevo-x.com
Na suđenju za zločine u selu Trusina kod Konjica, šestooptuženi Zulfikar Ališpago je unakrsno ispitivao svjedoka o događajima koji se direktno ne odnose na navode optužnice, što je Sudsko vijeće ocijenilo "zloupotrebom vremena".

Najviše pitanja koja je Ališpago postavio svjedoku Miji Anđeliću odnosila su se općenito na vojnu doktrinu, na funkcionisanje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Buturović polju nakon pada Trusine, a svjedok je na većinu ovih pitanja odgovorio da ne zna i ne sjeća se.

Mijo Anđelić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika za logistiku brigade “Herceg Stjepan” HVO-a u Buturović Polju (općina Konjic) je sa svjedočenjem počeo 10. decembra 2010. godine, ali je ročište odgođeno jer je Ališpago kazao da ne može pratiti suđenje zbog bolova u leđima.

Anđelić je kazao da je Trusina bila strateški položoj za cijeli Klis, ali se nije htio složiti sa Ališpagom da je Klis bio najznačajniji za cijelu Herceg-Bosnu. On je također kazao da u Trusini nije bilo rata.

Na ovom ročištu šestooptuženi je, nakon višesatnog unakrsnog ispitivanja, sam donosio zaključke o pitanjima na koja je svjedok odgovarao negativno, te je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala da takvo ispitivanje predstavlja "zloupotrebu vremena Suda i drugih optuženih u ovom postupku".

"Miješate unakrsno i direktno ispitivanje, samo zbog vašeg prava na odbranu ovo tolerišemo, ali ovakvo ispitivanje neće biti više dopušteno, ubuduće će svjedoke ispitivati vaš branilac“, kazala je Marenić.

Ališpago je optužen sa Mensurom Memićem, Senadom Hakalovićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem za napad na selo Trusina (općina Konjic) izveden 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a.

Ališpago je, prema optužnici, bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici ovog odreda, a Hakalović pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”.

Na ovom ročištu je neurolog Enra Mehmedika Suljić iznijela nalaz i mišljenje tročlanog tima ljekara o zdravstvenom stanju Ališpage, kazavši da je optuženi sposoban da prati sudski postupak, ali da se nisu mogli složiti o vremenu koje može provesti u sudnici.

Dvojica njenih kolega su kazala da optuženi može pratiti suđenje tri sata, sa pauzom od pola sata, dok je Suljić predložila dodatni specijalistički pregleg Ališpage, kako bi se to precizno utvrdilo.

Nastavak suđenja planiran je za 21. januar 2011. godine, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka.