|

Ališpago ne može pratiti suđenje

Ališpago ne može pratiti suđenje
37
S
Sarajevo-x.com
21.12.2010. u 16:55
1
komentara
37

dijeljenja
Ališpago ne može pratiti suđenje
Suđenje za zločine u selu Trusina kod Konjica odgođeno je na nekoliko sedmica, nakon što je utvrđeno da je optuženi Zulfikar Ališpago trenutno nesposoban da prati postupak.
Harun Brkić, vještak neurohirurg, je na ročištu objasnio da Ališpago ima ozbiljno oboljenje kičme i da trenutno zbog bolova ne može da prati i aktivno učestvuje na suđenju.

On je preporučio da optuženom bude omogućen tronedjeljni oporavak, nakon čega bi trebalo doći do poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja.

"Iako Vijeće smatra da postoje razlike između onoga što je navedeno u nalazu i onoga što je vještak danas objasnio, mi ćemo prihvatiti preporuke i omogučićemo optuženom tri sedmice predloženog tretmana, nakon čega će ponovo biti izvršeno vještačenje“, rekla je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ališpago je optužen zajedno sa Mensurom Memićem, Senadom Hakalovićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem za napad na selo Trusina (opština Konjic) 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ališpago je, prema optužnici, bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici ovog odreda, a Hakalović pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica“.

Svi optuženi se nalaze u pritvoru.

Vještak je ocijenio da trenutno ne bi pomoglo ni kada bi optuženi Ališpago suđenje pratio iz posebne prostorije, u kojoj bi imao mogućnost da legne i radi potrebne vježbe.

Članovi Sudskog vijeća, kao i tužilac, postavili su vještaku veći broj pitanja pošto je u nalazu naveo da optuženi ne bi mogao pratiti suđenje više od dva do tri sata u toku dana, dok je na ročištu kazao da trenutno ne može nikako učestvovati u postupku.

"U stanju u kakvom smo ga zatekli, on ne bi mogao pratiti suđenje ni dva sata. Kada bi ponovo imao uvjete da se kreće lagano svaki dan pola sat do sat, da radi vježbe kako bi popravio tonus mišića, te uz odgovarajuće lijekove, mislim da bi za tri nedjelje mogao da prati suđenje dva do tri sata“, naveo je vještak.

Nastavak suđenja planiran je za 17. januar 2011. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...