BiH
0

Suđenje za ratni zločin u Trusini odgođeno zbog nedolaska advokata

FENA
Za danas zakazano suđenje šestorici optuženih za zločine u selu Trusina kod Konjica odgođeno je zbog nedolaska advokata optuženog Zulfikara Ališpage.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da je ročište zakonski nemoguće održati jer se nijedan od šestorice advokata optuženog Ališpage nije pojavio na suđenju.

"Ovo je neozbiljna i krajnje neprofesionalna situacija. Od šest advokata nemoguće je da danas niko nije mogao da dođe", kazala je Marenić, dodajući da će svi branioci optuženog Ališpage Sudu BiH morati pismeno dostaviti obrazloženje o nedolasku na ovo ročište.

Uz Ališpagu državno tužilaštvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Senada Hakalovića, bivše pripadnike Armije BiH, da su 16. aprila 1993. godine učestvovali u unaprijed isplaniranom i pripremljenom napadu na selo Trusina (općina Konjic). U optužnici se navodi da je Zulfikar Ališpago zvani Zuka, tadašnji komandant odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, znao za taj napad, ali da nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinioce ovog zločina, njemu podređene vojnike.

Tužilaštvo ističe da je u aprilu 1993. tokom napada na zaseok Gaj u selu Trusina ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dok su ranjene četiri osobe, među kojima je dvoje djece, prenio je BIRN.

Memić, Salčin, Hodžić i Bojadžić su u tom periodu bili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ARBiH, dok je Hakalović bio pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica” ARBiH.

Nastavak suđenja planiran je za 8. oktobra.