BiH
109

Izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja upućene na usaglašavanje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH , nakon dva kruga glasanja, a zbog nedovoljne entitetske većine, uputio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Kolegiju na naknadno usaglašavanje.

Ovaj prijedlog, podsjećamo, omogućava eutanaziju napuštenih pasa i pasa lutalica nakon 15 dana boravka u azilu ako se do tada za njih ne pronađe vlasnik.

Predlagač zakona, poslanica Nermina Zaimović-Uzunović, ovaj prijedlog je obrazložila brigom za građane BiH, kao i tvrdnjom da predložene izmjene nisu u suprotnosti s evropskim zakonima iz ove oblasti.

Također, ustvrdila je da su troškovi eutanazije manji od troškova sterilizacije.

Nekoliko poslanika istaklo je da je situacija na ulicama rezultat neimplementiranja postojećeg zakona.

Po hitnom postupku, usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje. Usvojenim izmjenama briše se krajnji rok za verifikaciju stare devizne štednje te se ostavlja mogućnost za naknadnu verifikaciju na osnovu procjene entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Zbog nedovoljne entitetske većine, nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u prvom čitanju.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji su predlagači poslanici Kluba SDS-a. Ovim zakonom bi, obrazložili su predlagači, bila ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH o usklađivanju naziva općina u RS-u s nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a, a bez čega, kako tvrde, nije moguće raspisati izbore za Predstavnički dom PSBiH.

Predstavnički dom je na naknadno usaglašavanje uputio Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Nastavak ove, 57. sjednice, bit će održan 5. decembra u 10.00 sati, a poslanici su odlučili da će 58. sjednica biti održana odmah po završetku nastavka 57. sjednice.