Komentari (51)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Eto ovim zakonom će najzad i bošnjaci da riješe svoje nacionalno pitanje i svoju krizu identiteta.
6 miliona je spiskano za kastracije, koliko samo građana čeka na normalnu zdrvastvenu zaštitu a ovi potrošiše 6 miliona
Ko ce klix docekat. Posebno jer lazu. Nije Uzunic-Cosic NISTA REKLA ZA TROSKOVE EUTANZIJE. Umjesto toga otisla u pricu kako njoj zaboga salju Talijani mailove i kako joj je mailbox pun. https://www.parlament.ba/sadrzaj/plenarne_sjednice/Default.aspx?wsid=34167 NERMINA ZAIMOVIĆ-UZUNOVIĆ Sve vas lijepo pozdravljam. Ja sam evidentno bila vrlo razočarana tokom diskusije koja je bila usmjerena na čitanje, na promoviranje projekta koji je kraljica dodijelila BiH i od koga neki imaju velike koriste. Ja sam smatrala da ćemo ovdje čuti riječi struke a ne političke poruke, kako se ovdje skupljaju poeni ... Gospodo, svi koji ste ovdje prisutni, Parlament BiH je izabran od strane građana i mi štitimo građane i one građane koje ujedaju psi kao i one građane koji su siromašni, kao i one građane koji nemaju načina, mi smo njihov glas. Ovo je bio naš način kako da rješavamo stvari. Vaš način je, vaš način kako da rješavate problem koji imaju svi građani nije, evidentno nije uspješan. Mi se susreće
Mi se susrećemo svakim danom sa sve većim brojem pasa, niste nam gospodo iz nauke, ja uvažavam sve vaše reference, gospođo profesorice sa Veterinarskog fakulteta, ali isto tako Vi niste pričali ovdje stručno. Vi ste ovdje pričali politički promovirajući projekat iz kog imate koristi. Ja vas najljepše molim, ostale diskutante, da se okrenete ka onome zbog čega jesmo ovdje – kako da riješimo problem. Evidentno je da ovaj zakon koji imamo nije riješio problem. Nismo mi ovdje u Parlamentu izmislili, skupština općina i gradova je poslala zahtjev prije godinu dana Parlamentarnoj skupštini BiH da ponudi rješenje. Očigledno sve općine ne mogu da riješe problem, a isto tako ni vi koji ste, koji imate projekte namijenjene za rješavanje ovog problema. Hajmo zajednički da nađemo ono što odgovara građanima, ono što odgovara ljudima, a ne što odgovara humanitarnim organizacijama kojima je dobro od ovih budžeta. Zato vas pozivam, slušajući ovo sve i ove kritike, pomozite. Od tih sredstava koje imate ja vas najljepše molim da pomognete da se ovaj problem riješi a ne samo da imate lični interes. U ovom periodu od jula mjeseca od kada je zakon ušao u parlamentarnu proceduru vi ste animirali desetine hiljada nevladinih, humanitarnih organizacija iz inostranstva, moji mejl boksovi su zatrpani brigom o našim psima iz Meksika, iz Brazila, iz Italije, zatrpan mi je mejl, i više, ja mislim da svako živo biće koje hoda iz Italije mi je poslalo mejl da protestvuje protiv današnjeg ubijanja pasa. Oni nemaju pojma o čemu mi diskutujemo danas a šalju protesne mejlove. I molim vas, ja znam da vi lobirate da ostane ovaj zakon jer je to interes, materijalni interes ljudi koji rade u humanitarnim organizacijama, koje puštaju kad se po metodi – uhvati, tretiraj, pusti, puštaju te pse na ulice. Na ulicama se ne može hodati od pasa. Treba naći rješenje. Ovo rješenje koje je predviđeno zakonom evidentno, dokazano činjenično, nije dobro rješenje. Hvala lijepo.
Ne dakle da nista nije rekla o trosku eutanazije, nego nije rekla NISTA KONSTRUKTIVNO UOPSTE niti je upotrijebila rijec "eutanazija". Mogla bi komotno na klix ovdje umjesto u parlament. Ista joj je prica. O nekakvim imaginarnim sredstvima koja se imaju. Jedini ko je pomenuo konkretne troskove eutanazije bila je Inga Dujmovic, predstavnica Ureda za veterinarstvo BiH. Ciji komentar uredno svodi citavu ovu bajku o "uspavanoj kujici" na srz greske da ne kazemo zajeba u logici ovih zeljnih psece krvi. "I naravno ono što je već sadržano u članku 43. Zakona a to je mjera koja definitivno jeste i mjera izbora i mi smo je ugradili u ovaj Zakon zato što je ona najjeftinija i najučinkovitija, a to je kastracija i sterilizacija napuštenih životinja u smislu smanjenja populacije. Da je to tako govori podatak sa kojim smo mi operisali i prije donošenja Zakona, a to je činjenica da evo, recimo govoriću u Kantonu Sarajevo jer smo tu najupućeniji, da imamo komunalno preduzeće koje postoji preko 50 godina i koje je iz godine u godinu do donošenja Zakona povećavalo svoj budžet za 100 hiljada maraka, oni su imali samo jedan zadatak to je bilo hvatanje i eutanazija napuštenih pasa, što je dovoljno samo po sebi da govori da ubijanje ne spriječava napuštanje. A napuštanje je ono zbog čega smo mi ovdje, dakle to je neodgovorno vlasništvo i koliko god mi ubijali pse nikada nećemo, ukoliko ne poduzmemo sve zakonom propisane mjere, nikada nećemo doći u situaciju da zaustavimo napuštanje, što je ustvari osnovna suština ovoga problema." Tj. Ako su se kerovi prije redovno ubijali na po ulice sacmom, ZASTO SE TO MORALO STALNO RADITI PONOVO kad je to tako efikasno i zasto je budzet za to rastao svake godine za novih 100 hiljada maraka?
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Imal' dje kakva cifra koja dokazuje tu tvrdnju gospodje Zaimović-Uzunović da je eutnazija jeftinija? Nesto onako... sa kompletnom listom troskova po psu, pa uporedno sa sterilizacijom?
Pardon. EutAnazija. Kasno je. Umorilo se. Bjeze slova sama.
evo i sad, dok pisem na klixu cujem jebeni LAVEZ pasa ispod balkona, a u pm... pa ovo je postao pseci grad, valjda znaju da im se nesto sprema pa se dogovaraju oni ko nesto. wav, awu, bice vam....
arsm02 hajde molim te ako si u udruzenju priznaj koliko para operete od opcina. I nemojte da lutalice tretirate kao napustene pse. Sta jel to odjednom 2010 godine kada je zakon donesen, 20000 gradjana odlucilo da napisti pse. Ne seri sve same lutalice pustene iz sintoraja, pa se pare izmedju sebe, pa kuja okoti 7-8 pa onda oni izmedju sebe. fuj mutanti.
arsm02 se prepao da ce ostati bez svojih izvora financija, ako ne bude vise pasa lutalica, pa sad prpa neka, ovo ono...
Kako god bolje je pasce od cetnika!
Na kraju će narod rješavanje problema uzet u svoje ruke, a tek tada će cukoljupci imat pravi pokolj na terenu. Jer narod će ta agresivna govna na ulici trpit do jednom, al' kad film pukne yebat će i njima i ovim "zaštitnicima životinja" mater.
Tu mater spominji kriminalcima i onima koji zasluzuju da im bude spomenuta. Nevjerovatno. K'o da vam je ovo jedini problem u zivotu.
Nije jedini ali je problem. I to problem koji iz godine u godinu biva sve veći i veći.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Kako ce ovi sto primaju po 8 KM po lutalici sada kad ih pocnu uspavljivati, valja ici raditi gamadi, Raditi !
Reko bi ti opsirnije gdje sve grijesis, al' se bojim da cu dzaba pricat. Pa cu to prosto - EUTANAZIJA KOSTA TAKODJE. A STERILIZACIJA JE VEC PLACENA. EUTANAZIJA STERILIZIRANIH KEROVA IDE IZ NASEG DZEPA i bit ce vjecni izvor pranja novca jer zahtijeva SVE ISTO sto i sada nedostaje (prikupljanje pasa, pregled, drzanje u azilu kojih nema dovoljno) SAMO UZ TO JOS UKLJUCUJE I EUTANAZIJU KOJA SE MORA IZVRSAVATI HUMANIM INJEKCIJAMA KOJE CEMO UVOZIT. A u medjuvremenu, posto se psi NECE vise sterilizirati - bit ce ih vise na ulicama.
vidim u tvojim komentarima da se interesujem pretezno za pse lutalice, mora da ih imas na pansionu bar 10, 20 komada to je 80-160KM dvevno, dobro zivis za sad ...
Ja mislim, da je Mile u pravu, sto se tice raspadanje drzave zvanom BiH
Samo eutanazija dolazi u obzir. Kad se ostale stvari u ovoj državi urede, onda hranite pse do mile volje. Ima kome je novac potrebniji!
Glupost. K'o da ne znas gdje zivis. Hoce li drzava biti uredjenija kada se rijesite pasa? Hoce li ljudima biti bolje? Nit ce se drzava urediti, nit ce novac otici onome kome je potrebniji. Ne dirajte nam pse, bavite se bitnim stvarima.
arsm02 govori u svoje ime bolan, sta treba da danas-sutra bude neko dijete rastrgano od copora pasa? a zbog cega? zbog tebe mozda i tvog rezoniranja, koje nije ni na nivou trogodisnjaka... da vam ne diramo pse, tacnije 20000 pasa lutalica, od kojih svakog trenutka, makar jedan moze biti zarazen bjesnilom, a valjda znas sta to znaci, nisi toliko nepismen... i to je tebi nebitno? no comment...
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
A braaateeeeeeeeeeeeeeeeee miliii a bratee miiiiiiiiiiiiiiliiiii. Nikad vi to necete privest kraju, cim to 2 puta odgadjate, stoka, politicka stoka.
pa da, kao i u svim normalnim drzavama, tamo psi koji nisu udomljeni nakon 15 dana, budu eutanazirani i to je to.
Lazes.