{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović upozorio vlade RS-a i Hrvatske

F
18.7.2012. u 17:36
98
12
Izetbegović upozorio vlade RS-a i Hrvatske
98
Izetbegović upozorio vlade RS-a i Hrvatske
Bakir Izetbegović
Povodom dogovora Aleksandra Džombića, predsjednika Vlade RS-a, i Radimira Čačića, zamjenika premijera RH, o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta, odnosno gradnji nove hidroelektrane od 300 megavata na području Dubrovnika, vrijedne 170 miliona eura, koja bi vodu dobijala s područja BiH, saopćenjem za javnost oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
"Želim strane u dogovorima i javnost upozoriti na sljedeće: prema članu IV/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH, ratifikovanje takvih ugovora“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da, prema članu III/2.d) Ustava BiH, svaki entitet može, također, sklapati sporazume s državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH, a Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti da za određene vrste sporazuma takva saglasnost nije potrebna.

"S obzirom na to, želim upozoriti i Vladu RH i Vladu RS-a da vode računa o ovim činjenicama da ne bi došlo do kršenja Ustava BiH i radnji suprotnih procedurama propisanim Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora“, stoji u saopćenju.

Također, navodi se, država BiH je 14. marta 2010. godine ratifikovala Konvenciju o procjeni uticaja na okoliš preko državnih granica, donijetu u Espoou (Finska) 25. februara 1991. godine i obavezna je provoditi njene odredbe.

U ovoj konvenciji, na popisu aktivnosti u Prilogu 1. tačke 11. i 12., eksplicitno se navodi izgradnja “velikih brana”, pri čemu se upozorava na “aktivnosti na odvođenju podzemnih voda u slučajevima kada godišnji volumen vode koju treba odvesti iznosi 10 miliona kubnih metara i više”.

"Kako se u navedenom slučaju planirane izgradnje hidroelektrane Dubrovnik radi o projektiranom odvođenju oko dvije milijarde kubnih metara vode iz donjeg toka rijeke Neretve, onda je sasvim opravdan strah od prirodne katastrofe koja bi zaprijetila području i Republike Hrvatske i BiH od Čapljine do Metkovića, sve do ušća Neretve u Jadransko more“, navodi se u Izetbegovićevom saopćenju.

Dodaje se da je stručna javnost već argumentovano upozorila na potencijalne opasnosti koje prijete poljoprivrednom području i kompletnom eko-sistemu rijeke Neretve i šireg područja neretvanske doline, dođe li do realizacije ovog projekta.

"Zato država BiH, odnosno sve njene nadležne institucije, uključujući i entitetske vlade i lokalnu zajednicu, moraju ovoj problemu prići s punom ozbiljnošću i izraditi Procjenu uticaja na okoliš, kako je propisano u članu II/7 Konvencije o procjeni uticaja na okoliš preko državnih granica.

Na tom planu neophodna je puna saradnja s Republikom Hrvatskom i njenim legalnim organima“, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: