BiH
10

Izetbegović u Centru za zdravo starenje odigrao partiju šaha sa penzionerima

Klix.ba
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je na poziv Nedžada Koldže načelnika Općine Novo Sarajevo bio u zvaničnoj posjeti ovoj općini, prilikom koje je obišao Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo, novu sportsku halu u izgradnji na Grbavici, te memorijalni spomenik i centar u izgradnji na Trgu heroja.

Prilikom posjete Centru za zdravo starenje predsjedavajući Izetbegović je uručio nagrade za najbolje u takmičenju u društvenim igrama. Na oduševljenje svih prisutnih predsjedavajući Predsjedništva BiH je odvojio dio vremena i za druženje sa penzionerima, odigravši i partiju šaha.

"Načelnik Koldžo se uvijek hvali ovim centrom, a sada vidim i zašto", rekao je između ostalog u svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Radovi na sportskoj hali na Grbavici se privode kraju, a otvaranje se očekuje sljedeće godine u maju. Prilikom posjete Izetbegović je obišao sve prostorije i upoznao sa planom preostalih radova na hali.

"Neki će reći da je gradnja ove dvorane tekla sporo, ali gradnju je u potpunosti finansirala Općina, uz malu pomoć Ministarstva finansija Kantona Sarajevo i ministra Muhameda Kozadre, te uz podršku Vlade Republike Slovenije. Općina pored ovoga vrši preraspodjelu sredstava kako bi se završili svi projekti u strategiji, a koju smo kreirali uz podršku i ideje naših građana", kazao je tom prilikom načelnik Koldžo.

Na kraju posjete Općini Novo Sarajevo, položeno je cvijeće na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima na Trgu Heroja. U pratnji prisutnih, Izetbegović je potom obišao prostorije Memorijalnog centra u izgradnji, u kojem se planira smjestiti spomen soba sa imenima poginulih i njihovim ličnim predmetima, kao i prostorije za boračka udruženja sa prostora Općine Novo Sarajevo. Dodatna simbolika ovog objekta je što je upravo u tim prostorijama u toku agresije bio smješten štab Armije Republike BiH za ovaj dio grada.

"Vidjeli smo u toku današnje posjete objekat za starije građane, objekat za mlade, te objekat za borce. Jasno je kako ova Općina vodi računa o svim kategorijama stanovništva. Ono što me najviše obradovalo pored ove izvanredne dvorane je i da ćemo uskoro dobiti i stadion Grbavica, koji će biti urađen po svim UEFA-inim standardima, tako da bi se utakmice Reprezentacije BiH mogle ubuduće gledati i ovdje. Općina Novo Sarajevo zaista pravi iskorake u svakom segmentu, od toga da je napravila racionalizaciju administracije, da se brine o svim segmentima stanovništva, do toga da radi na zapošljavanju. Stoga ova Općina može poslužiti za uzor svim općinama u BiH", riječi su Izetbegovića.

Obilasku lokacija pridružili su se i Muhamed Kozadra v.d. premijera Vlade Kantona Sarajevo, Čedomir Lukić ministar stambene politike u Vladi Kantona Sarajevo, Ivica Šarić ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Semiha Borovac državna koordinatorica za reformu javne uprave, kao i vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, predstavnici medija i drugi.