BiH
355

Klix.ba u posjeti: Na Grbavici niče sportski centar "bolji od Zetre"

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na dan Općine Novo Sarajevo, 16. maja, planirano je otvorenje dvorane na Grbavici. Gradnja je počela 2010. godine, a koštala je oko devet miliona KM. Ekipa portala Klix.ba je posjetila ovaj veleljepni objekat i napravila ekskluzivne fotografije.

U dvorani su postavljene tribine sa oko 1.500 sjedećih mjesta, kompletna oprema, koševi, golovi, mreža za odbojku, strunjače, semafori i sva dodatna oprema.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo nas je upoznao o detaljima izgradnje koja traje četiri godine, a za dvoranu je rekao da je jedan od najvećih objekata izgrađenih nakon Olimpijskih igara 1984. godine.

"Nije prošla sedmica u toku četiri godine, a da nisam posjetio gradilište. Sada kada je ovo u završnoj fazi ja sam i sretan i zadovoljan. Drago mi je jer kada dugo radite i živite jedan ovakav projekat na kraju vidite da je to ispalo i bolje nego smo očekivali", izjavio je Koldžo za Klix.ba.

Centar na Grbavici će mladim ljudima ponuditi kvalitetan prostor za sportske aktivnosti. To je jedan od osnovnih parametara zbog kojih je i počela gradnja ovog objekta. Cilj je da dvorana bude multifunkcionalna, kako za sportske, tako i za kulturne manifestacije za koje je potreban kvalitetan zatvoreni prostor.

Dvorana je opremljena najboljom opremom i ispunjava sve uslove evropskih i svjetskih asocijacija. Streljana i kuglana su dodatni sadržaji, a u podzemnom dijelu je i parking.

"Vodilo se računa o svim detaljima, a dvorana je rađena i po ekološkim standardima. Ima dovoljno dnevnog svjetla i ostvarivat će se uštede. Sistem grijanja je podni sa automatskim regulacionim sistemima. Svi pogonski troškovi će biti ekonomični, o svemu tome smo vodili računa", ispričao nam je Koldžo. Dodao je da je glavni cilj da se sportskim klubovima osigura prostor za realiziranje sportskih aktivnosti i održavanje manifestacija.

Dvoranu su danas prvi put posjetili i načelnici drugih sarajevskih općina kojima je Koldžo predstavio ovaj centar.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je nakon obilaska za Klix.ba rekao da je zadivljen objektom, te da će ovo biti najbolja dvorana u sarajevskom kantonu, te da je ova dvorana bolja od Zetre, iako je manja.

"Želim čestitati načelniku Koldži i svim građanima općine Novo Sarajevo, kao i gradu Sarajevu. Ovo je prelijep objekat i čestitam svima koji su učestvovali u izgradnji", kazao je Hadžibajrić.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, je rekao da je ovo velika stvar za Sarajevo i da je dvorana urađena po svim standardima. Izrazio je važnost podzemnog parkinga, kuglane i streljane, te je naglasio da projekti općina uspijevaju za razliku od drugih nivoa vlasti.

I u općini Centar se raduju uspjehu susjeda. Savjetnik načelnika Dževada Bećirevića Mustafa Risić je rekao da su sa ovom dvoranom najveći dobitnici mladi ljudi Novog Sarajeva, te da je ovo dokaz da je lokalna zajednica glavni pokretač razvoja sporta i kulture.

Većinu sredstava je osigurala Općina, Kanton Sarajevo je izdvojio 500.000 KM, a toliki iznos je izdvojila Republika Slovenija za kupovinu opreme. Prema planovima bi do kraja godine trebali biti završeni građevinski radovi, a otvaranje je planirano za 16. maj, na Dan općine. Potrebno je još nabaviti opremu za streljanu i kuglanu. Načelnik Koldžo je izrazio zahvalnost Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo koji je vršio kompletan monitoring izgradnje, a Općina je investitor. Centar još uvijek nije dobio ime, a odluka je na Općinskom vijeću iako je neki već zovu "Sportska dvorana Grbavica".

Cilj je da dvorana bude samoodrživa. U Centru se nalazi i šest poslovnih prostora, restoran, bife, podzemna garaža, fitness park i kuglana. To će biti komercijalni sadržaji koji će potpomagati samoodrživost dvorane.