BiH
6

Izetbegović: Oporavak poplavljenih domova u Federaciji ide sporije nego u RS-u

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas općinu Novi Grad Sarajevo gdje je obišao mjesto izgradnje JU Osnovna škola "Aneks" Švrakino Selo.

Izetbegović je u pratnji načelnika sarajevske Općine Novi Grad Semira Efendića i načelnika općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže obišao mjesto izgradnje JU Osnovna škola "Aneks" uvjerivši se da se već počelo sa gradnjom ovog značajnog objekta za stanovnike koji žive na tom području.

"Dobro je doći u općinu gdje se gradi. U obje općine, Novi Grad i Novo Sarajevo, iz godine u godinu ima sve više upisane djece što je rijetkost danas u Bosni i Hercegovini. Ovdje se gradi škola od 3.000 kvadratnih metara koja se čekala dvije decenije", kazao je tom prilikom Izetbegović.

Također je istakao kako je pored uzgradnje novih objekata potrebno posebnu pažnju posvetiti izgradnji domova za poplavama pogođene stanovnike u bh. gradovima.

"Danas smo tu stvar pod tačkom broj jedan razmatrali na sjednici Predsjedništva BiH. Nismo zadovoljni brzinom kojom se reaguje, ljeto prolazi i dolazi oktobar, novembar. Mora se brže raditi. Mislim da u Federaciji rade sporije nego u RS-u, kada je u pitanju stanovanje i oporavak domova. Mogu se preusmjeriti neki fondovi, mogu se neki projekti za sada zaustaviti i usmjeriti u ovu najbitniju stvar. Nama je potrebno nekih 15 do 20 miliona u sljedeća dva mjeseca da riješimo 90 posto tog problema. Sad se treba fokusirati na stanovanje. U Maglaju postoje ljudi koji nemaju prozore na svojim domovima. To se može trpiti u julu i avgustu, ali u oktobru to će biti nepodnošljivo. Malo nam je vremena ostalo", istakao je Izetbegović.

Načelnik Efendić je nakon toga izjavio kako je vrlo bitno da se počelo sa gradnjom Osnovne škole "Aneks".

"Mi smo ove godine započeli izgradnju škole, nakon dugo godina čekanja da se započne s projektom. Za ovu godinu je obezbijeđeno ukupno milion maraka od 3.5 miliona, koliko je vrijednost dovršetka ove škole. Ovdje smo na gradilištu gdje je gradnja započela, a onda idemo na gradilište dvorane 'Srce' u Buća Potoku, gdje je gradnja završena", kazao je Efendić.

U okviru posjete, Izetbegović će još posjetiti Dom zdravlja "Kumrovec" kao i lokaciju gdje se izvode radovi na izgradnji dvorane "Srce" u Buća Potoku.