{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: SDA ima samo jedan zahtjev, krenuti što prije u reforme

F
FENA
5.6.2015. u 16:01
30
72
Izetbegović: SDA ima samo jedan zahtjev, krenuti što prije u reforme
30
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, prije početka sjednice stranačkog Glavnog odbora, kazao novinarima da misli da Demokratska fronta (DF) neće izaći iz Federalne vlade.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


"DF je obećao da će podržati reformsku agendu, dakle sve zakone koji su na reformskom putu. Nama to treba", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je prvi, i drugi, i treći prioritet SDA su reforme.

"Ako pogledate ova postavljenja zbog kojih je došlo do problema, nijednog zahtjeva SDA. Nijedan ministar iz SDA nije imao nikakav zahtjev o tom pitanju. SDA ima samo jedan zahtjev, krenuti što prije u reforme", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je o tome pričao danas i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predstavnicima HDZ-a na federalnom nivou, "i to je zahtjev SDA“.

"Dakle, nije bilo dogovora ni o kakvim raspakivanjima koalicije, novim koalicijama itd.", kazao je Izetbegović.

Upitan da li je bilo nekih kontakata s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem u posljednja 24 sata, odgovorio je da "nije, nažalost, odavno“.

"Nije, nažalost, odavno i svaki dosad naš susret je bio s moje strane iniciran", kazao je Izetbegović.

Naveo je da je i njemu mnogo toga nejasno u vezi s DF-om.

"Stalno ponavljam da bih volio da imam bolju komunikaciju s njima. Da prihvate konačno da su u koaliciji, da je prošlo izborno vrijeme, da prihvate neke realnosti, dakle da ima volja HDZ-a, da ima volja SDA, odnosno volja tih dvaju naroda, njihovih birača i da se treba u toj konstelaciji dogovoriti kako stvari unapređivati", kazao je Izetbegović.

Ne možemo se, dodao je, ponašati kao da smo u nevladinoj organizaciji.

"Neki se još tako ponašaju, kao da nisu ušli u vlast, da nisu vlast. Ne možemo se ponašati kao da traje kampanja, još sljedeće četiri godine čekati ko će koga gdje prozvati i nanijeti mu neku štetu pred javnošću. Očekujem da DF konačno, zaista, prihvati se zajedno sa nama onoga osnovnog posla, a to su reforme koje trebaju popraviti stanje u zemlji", kazao je Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: