BiH
61

Izetbegović: Ne treba nam još jedan autogol, pozivam DF na sutrašnju sjednicu Vlade FBiH

Piše: E. F.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas Demokratsku frontu (DF) odnosno njene ministre u Vladi FBiH da sutra prisustvuju sjednici ove vlade u Sarajevu. Ukoliko to ne urade, bit će ugrožen evropski put BiH na kojemu se mnogo radilo.
Bakir Izetbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Inače, Izetbegović je večeras sazvao vanrednu press-konferenciju nakon sastanka sa ambasadorima Evropske unije koji su izrazili zabrinutost činjenicom da je BiH na raskršću kad su u pitanju reforme.

Naime, reformska agenda trebala je biti usvojena na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH ali je DF najavio da ministri iz ove stranke neće prisustvovati sjednici. Stoga, Izetbegović je na konferenciji apelirao na DF da sutra ipak dođu na sjednicu i usvoje reformsku agendu koja mora biti spremna do četvrtka.

Bakir Izetbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"S obzirom da je u četvrtak zakazan sastanak sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom i svečano potpisivanje Izjave o prihvatanju reformske agende, to neće biti moguće ukoliko DF ne dođe na sjednicu. Obećali su da će podržati reforme i ostati u Vladi, a danas najavljuju da neće doći na sjednicu", rekao je Izetbegović.

Istakao je da se ovaj apel odnosi na sve parlamentarne stranke koje na svim nivoima moraju usvojiti reformske agende, da prestanu sa stvarima koje su kratkog daha i da urade šta je potrebno te na taj način naprave iskorak.

"Ne treba nam još jedan autogol", dodao je on.

Izetbegović je također naglasio kako vladajuća koalicija puca zbog imenovanja te je dodao kako je SDA zatražila "nula" pozicija.

"Spremni smo na moratorij. Samo očekujem da se sutra održi Vlada FBiH na čijem Dnevnom redu se nalazi usvajanje reformske agende. Ne treba da stvaramo bespotrebni problem", kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li je ranije pokušao kontaktirati sa Komšićem kako bi zatražio od njega usvajanje agende, izetbegović je kazao kako je jučer zvao Komšića ali da ovaj nije mogao da se odazove pozivu te da je kazao da će se vidjeti tokom sedmice.

"Ne možemo gubiti dane. Sve se dovodi u pitanje zbog nekih pozicija i imenovanja", kazao je Izetbegović te još jednom podvukao kako je SDA spremna na moratorij kada su u pitanju imenovanja.