{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Vrlo rado ćemo ući u koaliciju sa SBB-om i HDZ-om 1990

24.8.2015. u 19:06
277
441
Izetbegović: Vrlo rado ćemo ući u koaliciju sa SBB-om i HDZ-om 1990
277
U Centrali SDA u Sarajevu danas je zasjedao kolegij ove stranke. Nakon sastanka novinarima se obratio predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je istakao da će ova stranka vrlo rado ući u koaliciju sa SBB-om i HDZ-om 1990.
Govorio je i o tekućim problemima sa izbjeglicama u Makedoniji i Srbiji, kao i položaju Bošnjaka u RS-u.

"Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH trebaju hitno reagovati kako bi se uključili u humanitarnu pomoć izbjeglicama koje se preko Balkana kreću prema Evropi. Također, u pripremi je sjednica Predsjedništva SDA na kojoj ćemo razmotriti poziciju Bošnjaka u RS-u, napade na Bošnjake i probleme koji se gomilaju godinama", rekao je Izetbegović.

On je komentarisao sastanke koje je u proteklom periodu imao lider HDZ-a Dragan Čović sa liderima SNSD-a i SBB-a, Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

"SDA smatra da je rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH jako dobar. Ne stoje kritike da imamo neki poseban problem kada je u pitanju rad ovih dviju vlada. Naravno, stoji da moramo imati 50 ruku u Parlamentu FBiH, ali kao što znamo stvari idu naprijed. Pojačan koalicioni kapacitet bi sasvim dobro došao", dodao je Izetbegović.

Ponovio je da SDA ima potpisane sporazume sa Savezom za promjene i DF-om

"Mi kanimo ostati pri tome. Držimo se tih sporazuma osim naravno ako neke od tih stranaka same ne odluče izaći iz koalicije, kao što se desilo sa DF-om na federalnom nivou. SDA je nedavno potpisala i sporazum sa tri stranke na federalnom nivou i tu kanimo držati riječ i držati se tih sporazuma. Proširenje koalicije u smislu razgovora predsjednika HDZ-a, SNSD-a i SBB-a, koji bi, kako su rekli, dali jednu snažnu potporu stabilizaciji prilika u zemlji i reformskom kursu BIH, je sasvim dobro došla stvar", kazao je Izetbegović.

Istakao je da će SDA sa svojim koalicionim kapacitetima vrlo rado ući u proširenu koaliciju.

"Kako će se to odraziti na izvršnu vlast to u ovom slučaju ne bih nagađao. Ali ulaskom SBB-a i HDZ 1990 u vlast na federalnom nivou mi bi smo došli do dvotrećinske većine i mogli bi smo mijenjati i Ustav FBiH", rekao je Izetbegović.

Smatra da na državnom nivou neće biti velikih promjena u vlasti, ali da bi na federalnom nivou za SDA bilo dobro da uz sebe ima SBB i HDZ 1990.

Dodao je da nema naznaka kada bi se mogao sastati sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

"Ali uradio bih to što prije, sigurno rado ću se odazvati", zaključio je Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: