BiH
30

Izetbegović: Koalicija će se proširiti na kantonalni, a moguće i na državni nivo

Piše: Er. M.
Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da je sa predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem dogovorio koalicionu saradnju u nastavku mandata.

"Koalicija će startovati ondje gdje imamo problem, a to je prije svega nepotpuna Federalna vlada. To će se proširiti i na vlade kantona, a moguće i na državni nivo", saopćio je Izetbegović.

Dodao je da je početkom iduće sedmice planiran sastanak delegacija stranaka, te da će u narednim danima biti rađeno na sporazumu koji će se fokusirati na prioritete i programe, a to su prije svega reforme, stabilizacija prilika i ubrzanje ekonomskog oporavka.

Izetbegović je kazao kako će se SDA potruditi da ispoštuje dogovore i sa drugim političkim strankama sa kojim nema potpisane sporazume, odnosno sa A-SDA i SBiH.

"Dogovor je za nas obavezujući. Treba se fokusirati na ono što je neophodno, a to je reformski put i implementacija agende, postizanje rješenja kroz strukturalni dijalog i ubrzanje stvaranja radnih mjesta", rekao je Izetbegović.

On je istakao da u BiH ima osam hiljada radnih mjesta više nego što je to bilo u oktobru prošle godine, što je dobar trend, ali je sporo.

Izetbegović se nada kako će u tom kontekstu imati dobar odgovor ne samo SDA, nego i SBiH, A-SDA i SBB-a.

On nije htio komentarisati da li sporazum sa SBB-om znači da SBiH i A-SAD neće dobiti nijedno ministarstvo.

"Prerano je o tome govoriti i pustite nas da malo pregovaramo. Ja sam rekao da će u kvoti koju predstavlja SDA biti i ove stranke", kazao je Izetbegović.

On je dodao kako u Vijeću minstara BiH postoji određeni otpor Saveza za promjene te da se oni najvjerovatnije boje za svoje pozicije.

"Da ih relaksiram, nikada nije bilo dogovora ni s HDZ-om, niti sa SBB-om. Za nas je to fiksno za ovaj mandat i tako je i za HDZ i za SBB. Mi ćemo krajem ove ili iduće sedmice imati sastanak SDA, HDZ-a BiH i Saveza za promjene gdje ćemo ovo potvrditi", zaključio je Izetbegović.