BiH
9

Sastanak Izetbegovića i Radončića: Koalicija dogovorena, sljedeće sedmice potpisivanje

Piše: Er. M.
U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak člana državnog Predsjedništva i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Nakon sastanka Fahrudin Radončić je rekao kako je koalicija definitivno dogovorena a sljedeće sedmice bi trebala biti i ozvaničena formalnim potpisivanjem. Radončić dodaje da je u dosadašnjim razgovorima fokus bio na ulasku SBB-a u vlast na nivou FBiH.

Lider SBB-a potvrdio je i da će ova stranka preuzeti ministarstva na čijem su čelu kadrovi DF-a.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Današnji sastanak nije bio temeljen na onoj poznatoj fazi pregovaranja već smo bili u kvalitetnoj fazi dogovaranja kako deblokirati Federaciju i da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO i evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum", kazao je Radončić.

Na pitanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, Radončić je kazao da je u ovom trenutku najvažnije da se konsolidira stanje u Federaciji.

"Vidjeli ste mi smo vrlo brzo donijeli desetak zakona, za 15 dana donijet ćemo još 10 ili 15 vrlo važnih zakona odnosno nacrta usvojiti u Federaciji i idemo na stabiliziranje kantona, a nakon toga ići će se i na državni nivo", kazao je Radončić.