{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DF: Vrijeme je da nakon četvrt vijeka SDA preuzme odgovornost za stanje u BiH

F
9.6.2015. u 11:56
18
128
DF: Vrijeme je da nakon četvrt vijeka SDA preuzme odgovornost za stanje u BiH
18
DF: Vrijeme je da nakon četvrt vijeka SDA preuzme odgovornost za stanje u BiH
Demokratska fronta (DF) smatra da je poziv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ministrima DF-a na današnju sjednicu Vlade "manipulacija javnošću i proziran pokušaj bijega od odgovornosti".
"Većina u Federalnom parlamentu ne postoji kao rezultat nezakonitosti počinjenih pod predsjedavanjem Fadila Novalića i po direktnim Izetbegovićevim naredbama, koji je odlučio da DF i zakonit rad Vlade FBiH zamijeni za "stavljanje šape" na preduzeća u državnom vlasništvu. Ministri iz DF-a neće se pojaviti na sjednici Vlade i tako poslužiti kao smokvin list za nastavak pljačke javnog sektora u režiji SDA i HDZ-a", citat je iz saopćenja DF-a.

Ta stranka ističe da suština Izetbegovićevog poziva ministrima DF-a nije u četiri glasa za reformsku agendu.

"Uredbu kojom su državnu imovinu uknjižili na svoje stranačke centrale, SDA i HDZ su usvojili bez DF-a te na isti način mogu usvojiti i tzv. reformsku agendu. Kada i ako se bilo koji od segmenata te agende pojavi u Parlamentu, naši poslanici će podržati sve što je u interesu građana Bosne i Hercegovine", navodi DF.

Ta stranka poziva premijera Novalića da podnese ostavku ili započne proces formiranja nove većine u Parlamentu "u cilju ispunjenja Izetbegovićevog obećanja o sto hiljada radnih mjesta u preostalih tri i po godine".

DF u tome, kao ni u provođenju reformi, neće stajati na putu, navedeno je.

"Mi u DF-u smo pokušali provesti ono što smatramo najvažnijim dijelom reformi u ekonomiji ove zemlje: poštovati zakone ove zemlje, depolitizirati javna preduzeća i iz ruku podobnih ih predati u ruke sposobnih. Odgovor je bio brutalno preglasavanje i isporuka HDZ-u u ruke instrumenata za ostvarenje ekonomskog trećeg entiteta, očigledno u skladu s politikom novog rukovodstva SDA", citat je iz saopćenja.

DF ostaje privržen njemačko-britanskoj inicijativi i reformama za Bosnu i Hercegovinu a Stranku demokratske akcije poziva da nakon 23 godine na vlasti od proteklih 25, konačno preuzme odgovornost za katastrofalno stanje u kojem se zemlja nalazi, navedeno je također.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: