BiH
0

Izetbegović i Udruženje vjeroučitelja zadovoljni odlukom Vlade

SRNA
Delegacija Udruženja vjeroučitelja Kantona Sarajevo tokom susreta sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem izrazila je zadovoljstvo što je odlukom kantonalne Vlade povučena prethodno donesena odluka resornog ministarstva kojom zaključna ocjena iz ovog predmeta ne ulazi u opšti prosjek ocjena.

Članovi delegacije zahvalili su Izetbegoviću za prijem i podršku koju je javno pružio zalaganjem za odbranu statusa nastavnog predmeta Vjeronauka u školama Kantona Sarajevo, saopšteno je iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović je istakao da će se, ako bude potrebno, i ubuduće zauzeti za odbranu statusa nastavnog predmeta Vjeronauka, posebno s obzirom na činjenicu da se 90 odsto roditelja učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo opredijelilo da njihova djeca pohađaju ovaj predmet.

Vlada Kantona Sarajevo u petak je na vanrednoj sjednici donijela dopunu instrukcije o predmetu Vjeronauka kojom je van snage stavljena odluka ministra Emira Suljagića od 22. aprila. Suljagić je 22. aprila uputio instrukciju školama u Sarajevskom kantonu da predmet vjeronauka ne ulazi u ukupan prosjek, obrazalažući to činjenicom da svi učenici ne pohađaju nastavu vjeronauke. 

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH saopšteno je da je 1 500 roditelja učenika, koji pohađaju vjeronauku, uputilo protestno pismo Suljagiću tražeći da povuče instrukciju. I poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nedavno je, obraćajući se vjernicima na Buni kod Mostara, pozvao kantonalnog ministra obrazovanja da povuče spornu odluku.

"Ako budete dirali u vjeronauku imaćete `sarajevsko ljeto` na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo `egipatsko proljeće`", poručio je tom prilikom Cerić.