{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u Kantonu Sarajevo"

S
28.4.2011. u 14:05
0
184
"Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u Kantonu Sarajevo"
0
"Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u Kantonu Sarajevo"
Foto: Arhiv
Udruženje "Mladi muslimani" reagovalo je na vijest da ocjene iz vjeronauke u školama u Kantonu Sarajevo više neće ulaziti u prosjek ocjena, poručivši da su "neprijatno iznenađeni viješću" i da "osuđuju ovakav postupak resornog ministra".
Iz ovog udruženja smatraju da ni u kom slučaju nije riječ o uklanjanju nepovoljnijeg položaja u kojem su se nalazili učenici koji ne pohađaju vjeronauku, te da je to "u svojoj glavi umislio ministar", već da je riječ "o prvom koraku koji treba da trasira put ukidanju nastavnog predmeta vjeronauke u školama u Kantonu Sarajevo".

"Nemajući ama baš niti jednog valjanog argumenta za svoj postupak, ministar je umislio da su tobože oni učenici, koji ne pohađaju predmet vjeronauke, u nepovoljnijem položaju od onih koji su se dobrovoljno te uz saglasnost njihovih roditelja opredijelili da pohađaju ovaj predmet. Ministar je da bi učenike koji su u 'nepovoljnijem' učinio ravnopravnim s onima u 'povoljnijem' položaju svojom instrukcijom, zapravo, ove druge doveo u još nepovoljniji položaj. Naime, učenici koji su se opredijelili da pohađaju predmet vjeronauke, još jednom podvlačimo dobrovoljno, će i sada, kad su postali 'ravnopravni' sa onima koji su do 22. aprila ove godine bili u 'nepovoljnijem' položaju, imati taj jedan predmet više od svojih prijatelja iz razreda (što po sebi podrazumijeva i savladavanje lekcija, izradu domaćih zadataka, pismene i usmene zadatke...) jer eto kao više neće biti važno koju će ocjenu imati iz ovog predmeta", stoji u saopštenju za javnost koje potpisuje potpredsjednik Udruženja, dipl. politolog Dženan Suljović.

"Da je naš kantonalni ministar sjeo pa barem pet minuta razmislio o besmislu argumenta na koji se poziva prilikom donošenja pomenute Instrukcije, shvatio bi da u cijeloj situaciji nisu u nepovoljnijem položaju bili oni koji nisu pohađali, već upravo oni koji su pohađali vjeronauku. Da ne bismo ministru pružili argument da ovim postupkom štiti one koji pohađaju vjeronauku, te da je on u pravu još ćemo jedanput podsjetiti da učenici vjeronauku pohađaju dobrovoljno i uz saglasnost svojih roditelja, dakle zato što to žele, a ne zato što moraju. Stoga ovom prilikom molimo ministra da svoju odluku povuče i time ispravi grešku koju je napravio svojim ishitrenim postupkom čemu je vjerovatno kumovalo i neiskustvo", ističu iz "Mladih muslimana".

"Podsjećanja radi, Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, na koji se ministar poziva u Instrukciji, je u primjeni skoro osam godina (od 1. jula 2003.), a nadzor nad njegovom primjenom vrši Ministarstvo civilnih poslova koje u skoro deceniji primjene Zakona nije uočilo da su učenici koji ne pohađaju predmet vjeronauke u nepovoljnijem položaju od onih koji ga pohađaju", navodi se na kraju saopštenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: