{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u KS

S
27.4.2011. u 13:35
0
168
Vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u KS
0
Vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u KS
Foto: Arhiv
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo je 22. aprila tekuće godine svim osnovnim i srednjim školama u KS uputilo instrukciju da ubuduće ocjena iz predmeta "Vjeronauka" ne ulazi u opšti prosjek učenika, u skladu sa članom 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.
Izučavanje predmeta "Vjeronauk" organizovano je u skladu sa članom 4. Zakona o slobodi vjere BiH, kao i na osnovu spomenutog člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. Izučavanje navedenog predmeta je u skladu sa principima datim u navedenim odrednicama zakona i uvedeno je s ciljem poštivanja prava i slobode djece i učenika na ispovijedanje vjere i uvjerenja, što ni u kojem slučaju nije i ne smije biti sporno.

Međutim, s ciljem dodatnog obrazloženja instrukcije, citiramo posebne odrednice člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH:

"Škola će unaprjeđivati i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga. Imajući u vidu različitosti ubjeđenja/vjerovanja u BiH, učenici će pohađati časove vjeronauke, samo ako su u skladu s njihovim ubjeđenjima ili ubjeđenjima njihovih roditelja.
Škola ne može preduzimati bilo kakve mjere i aktivnosti kojima bi se ograničavala sloboda izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih vjerskih ubjeđenja.
Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike.“

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS smatra da je selektivni pristup poštivanju zakona kontraproduktivan i da može sadržavati elemente diskriminacije te, s tim u vezi, u obavezi smo, kao zaštitnici javnog interesa, da u potpunosti provodimo i posljednji stav citiranog člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

Navedenom instrukcijom Ministarstva, učenici koji pohađaju nastavu predmeta "Vjeronauka", ali i učenici koji je ne pohađaju neće biti dovedeni niti u povoljniji niti u nepovoljniji položaj te će se citirani Zakon u potpunosti provoditi, što je naša obaveza i dužnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: