Prethodni ministri se oglušili
0

SAZNAJEMO / OSCE je još 2004. tražio da vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena

Piše: T. Sekulić
Odluka Emira Suljagića, ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, da vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u KS nije ishitrena i nije ju donio po vlastitom nahođenju, a to pokazuju dokumenti iz 2004. godine koje je OSCE uputio ministrima obrazovanja Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko i kantonalnim ministrima.

Odluka da vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u školama u Kantonu Sarajevo izazvala je burne reakcije javnosti. Najviše kritika ministru Suljagiću uputili su visoki dužnosnici Islamske zajednice BiH, na čelu sa reisom Mustafom Cerićem, koji ga je upozorio da bi takvom odlukom mogao izazvati "sarajevsko ljeto", aludirajući na nemire koji su se proljetos desili u Egiptu.

Međutim, dokumenti do koji je došao portal Sarajevo-x.com jasno pokazuju da je Suljagić, za razliku od svojih prethodnika, odlučio realizirati prijedloge propisa koje je izdao tadašnji šef Odjela za obrazovanje pri OSCE-u Lars-Ake Stahl, a kojima se eliminiše diskriminacija djece koja ne žele pohađati vjeronauku.

U pismu poslanom svim ministrima obrazovanja u BiH 6. septembra 2004. godine Stahl je naveo da želi skrenuti pažnju na pitanje vjeronauke i položaj učenika koji ne žele pohađati te časove.

Stahl je istakao da je neophodno provođenje zakona u kojem se navodi da učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge.

"Učenici koji pohađaju časove vjeronauke dobijaju ocjene koje se onda računaju u prosjek ocjena i time utječu na njihove šanse za upis na sljedeći nivo obrazovanja. Ovo može uzrokovati nepovoljnu situaciju za one učenike koji nisu pohađali, a time niti dobili ocjene iz vjeronauke", naveo je Stahl u svom pismu, ističući da nediskriminacija učenika koji trenutno ne pohađaju ili nisu ranije pohađali časove vjeronauke treba biti princip koji će se primjenjivati širom BiH.

Međutim, njegovo pismo nije izazvalo nikakav efekat, stoga je 2008. godine njegov nasljednik na mjestu šefa Odjela za obrazovanje pri OSCE-u BiH, Claude Kieffer, poslao tadašnjem ministru obrazovanja i nauke KS ministru Safetu Keši pismo svoga prethodnika.

"Predloženo rješenje još uvijek stoji i bili bismo Vam zahvalni ukoliko biste izdali odgovarajuće instrukcije koje osiguravaju primjenu ovih propisa u cijelom Kantonu", napisao je Kierffer, međutim i tadašnji ministar se oglušio na takve prijedloge.

Da je riječ o autentičnim dokumentima potvrdili su za Sarajevo-x.com iz OSCE-a.

"Da, dokumenti su autentični", istakli su nadležni iz OSCE-a.

Podsjetimo, pojedini mediji su objavili da će ministar Suljagić povući odluku kojom ocjena iz predmeta vjeronauka neće ulaziti u prosjek za opći uspjeh učenika, te da će podnijeti ostavku na mjesto ministra obrazovanja i nauke KS, zbog pritiska poglavara Islamske zajednice i jednog dijela javnosti.

No, on je to negirao ističući kako je to laž i kako ne namjerava odstupiti s pozicije, te napomenuo da Odluka ostaje na snazi.