Sjednica Predsjedništva BiH
0

Izetbegović: Cilj podnijeti aplikaciju za članstvo u EU

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Radni plan za rad Predsjedništva u narednih osam mjeseci, tokom predsjedavanja Bakira Izetbegovića. Radni plan je podijeljen u dva poglavlja - vanjska politika i odbrana.

"Istakli smo posebno proces pristupanja Evropskoj uniji kao prvi prioritet vanjske politike BiH. Cilj je podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji u sljedećem periodu, utvrditi strateške pravce i prioritete u procesu pristupanja Evropskoj uniji", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na pres-konferenciji nakon sjednice.

Također, dodao je, treba osigurati uspostavu mehanizma koordinacije u procesu pristupanja Evropskoj uniji radi usklađivanja aktivnosti institucija u BiH na raznim nivoima te intenzivirati komunikaciju sa čelnicima i institucijama Evropske unije.

"U pogledu regionalne suradnje, nastaviti unapređenje regionalne saradnje kroz bilateralne i multilateralne aktivnosti, naročito kroz koordiniranu izgradnju infrastrukturnih sistema", kazao je Izetbegović.

U koordinaciji s Vijećem ministara BiH planiramo, dodao je, intenzivirati aktivnosti na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom i Hrvatskom.

"U vezi s pitanjem ekonomske diplomatije, kanimo uspostaviti mehanizam koordinacije između Predsjedništva BiH i drugih institucija BiH, entitetskih vlada, resornih ministarstva i privrednih komora da bismo izvršili kvalitetnu prezentaciju ekonomskih potencijala i resursa naše zemlje. Kanimo staviti težište na privlačenje stranih investicija i koordinirati nastup naših firmi na inostranim tržištima", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Također, dodao je, treba osigurati zaključivanje što većeg broja bilateralnih sporazuma da bismo unaprijedili ekonomsku saradnju, trgovinsku razmjenu i zajednički nastup firmi na trećim tržištima.

U vezi s odbranom, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, treba napraviti pregled procesa reforme odbrane i stanja u Oružanim snagama BiH; usvojiti dokument "Pregled odbrane"; ubrzati proces uništavanja viškova municije i naoružanja i osigurati punu transparentnost u tom procesu.

Treba nastaviti i unaprijediti učešće Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama podrške miru.

Radi ostvarivanja navedenih zadataka, Predsjedništvo BiH će održati tematske sjednice, a teme će biti: Pravci i prioriteti u vođenju vanjske politike i predstavljanja BiH na međunarodnom planu; Pravci i prioriteti u procesu pristupanja Evropskoj uniji i mehanizam koordinacije institucija BiH u procesu pristupanja; Pregled procesa reforme odbrane i stanja u Oružanim snagama BiH te Unapređenje ekonomske diplomatije.

Vezani članci