BiH još krši Privremeni sporazum
0

MVPBiH uputilo čestitke Srbiji na dobijanju statusa kandidata

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozdravlja odluku Evropske unije da Srbiji odobri status kandidata za članstvu u EU, izjavio je danas Feni šef Odsjeka za Evropsku uniju u MVPBiH Amer Kapetanović.

"Uradili su jako dobro sve tehničke pripreme za status i na tome im treba čestitati, posebno Božidaru Đeliću", kazao je Kapetanović.

BiH je sada okružena kandidatima za EU s jedne i budućim članom s druge strane. Srbija i Crna Gora imaju status kandidata i uskoro počinju pregovore o članstvu. Hrvatska prvoga jula 2013. godine postaje punopravna članica.

"BiH još krši Privremeni sporazum i nije ni predala aplikaciju za članstvo. Ako ovo nije signal da konačno zasučemo rukave i iz deklarativnog konsenzusa pređemo u radni onda ne znam šta još treba da se dogodi pa da to shvatimo", upozorava Kapetanvić.

U tom smislu, MVPBiH poduzima aktivnosti koje su u njegovoj ingerenciji.

"Otpočeli smo dva važna procesa: unutarnji proces organizacijskog preuređenja MVP da bismo ga učinili spremnim za važnu ulogu u ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva – NATO i EU. Na vanjskom planu otpočeli smo konsultacije sa svim relevantnim institucijama u BiH da bismo vidjeli šta u najskorije vrijeme moramo učiniti kako bismo otkočili proces evropskih integracija. Otuda posjeta Banjoj Luci i današnji razgovori s predstavnicima Federacije", naglasio je Kapetanović.

On ističe da će MVPBiH nesumnjivo učiniti svoj dio posla, ali najveći dio posla leži na Direkciji za evropske integracije, ostalim resornim institucijama te entitetskim strukturama.

"Dakle moramo prvo stvoriti uvjete za stupanje na snagu SSP-a. Moramo stvoriti uvjete da se implementira Zakon o državnoj pomoći, presuda Evropskog suda za ljudska prava i na koncu moramo se posvetiti obavezi svih obaveza – izradi programa integriranja. Onog trenutka kad predamo aplikaciju za članstvo, moramo tačno znati ko će odgovarati na pitanja iz upitnika, a da bismo to znali moramo imati jasnu strukturu koordinacije. Ako ne želimo ostati crna rupa evropskog procesa na zapadnom Balkanu onda to moramo početi raditi bez ikakvog odgađanja i to zajedno. Nema zasebnih puteva u Evropsku uniju za RS, Federaciju. Ima samo jedan za sve nas", kazao je Feni šef Odsjeka za Evropsku uniju u MVPBiH Amer Kapetanović.