{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Cilj je ubrzati napredak BiH na putu u EU

F
22.3.2012. u 11:12
0
11
Izetbegović: Cilj je ubrzati napredak BiH na putu u EU
0
Izetbegović: Cilj je ubrzati napredak BiH na putu u EU
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Evropske unije Hermanom van Rompuyem, predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Füleom.
S obzirom na to da je ovo njegova prva posjeta nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegović je naglasio da na ovaj način želi da pošalje poruku da je integracija u EU prvi i najvažniji vanjskopolitički prioritet za BiH te da ustanovi intenzivniji i direktniji politički dijalog s najvišim zvaničnicima EU o svim pitanjima koja se tiču procesa evropske integracije.

Izetbegović je rekao da su izgradnja evropske budućnosti i integracija u EU jasno izražene želje i interesi svih naroda i građana u BiH te da je evropski put realna platforma na kojoj se mogu osigurati stabilnost i prosperitet BiH.

Ističući da BiH sada ima realnu šansu da u predstojećem periodu učini značajan iskorak u procesu evropske integracije, najviši zvaničnici EU su snažno pozdravili napredak koji je naša zemlja napravila u proteklih nekoliko mjeseci, posebno ističući formiranje Vijeća ministara, usvajanje Zakona o popisu stanovništva i Zakona o sistemu državne pomoći, kao i nedavno postignuti dogovor o rješavanju pitanja vojne i državne imovine.

Komesar za proširenje EU Štefan Füle je izrazio spremnost da pomogne u iznalaženju dodatnih sredstava za finansiranje infrastrukturalnih projekata od regionalnog značaja s naročitim akcentom na koridor 5-C.

Komesar za proširenje Evropske unije se ovom prilikom složio da postoji potreba da se poveća broj BIP-ova na granici između BiH i Republike Hrvatske.

Izetbegović je podvukao da je od ključnog značaja da što prije uspostavimo prohodan i efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova u BiH, radi usklađivanja aktivnosti institucija u BiH na izvršavanju obaveza iz procesa evropskih integracija i ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Rekao je da je u ovom trenutku glavni cilj ubrzati napredak BiH na evropskom putu i stvoriti uvjete da u što kraćem roku podnese aplikaciju za članstvo koja će biti smatrana kredibilnom od EU.

Sagovornici su zajednički konstatovali da je za to potrebno što prije postići dogovor o implementaciji presude u slučaju "Sejdić-Finci", odnosno napraviti konkretne korake u pravcu implementacije te presude.

Naglasivši da postoji snažno izražena politička volja svih relevantnih političkih aktera u BiH da se implementira presuda Suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić-Finci", Izetbegović je od čelnika EU zatražio da vrednuju napore koji su na tom planu učinjeni u proteklom periodu, te da BiH pruže konkretan podsticaj da održi stvoreni zamah.

"Politički konsenzus o evropskom putu nikada nije bio snažnije i eksplicitinije izražen. Vrata EU su otvorena, a na nama je odgovornost da ovu priliku iskoristimo da snažno krenemo naprijed i u narednim mjesecima stvorimo uvjete za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo", rekao je Izetbegović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: