{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Van Rompuy: BiH prevazišla politički zastoj

S
22.3.2012. u 17:11
0
4
Van Rompuy: BiH prevazišla politički zastoj
0
Van Rompuy: BiH prevazišla politički zastoj
Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy rekao je nakon sastanka sa predsjedavajućim predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem da je BiH prevazišla dug politički zastoj, koji je uslijedio nakon izbora u oktobru 2010. godine.
On je istakao da je prošlog mjeseca formirano Vijeće ministara BiH, te da su se desile i mnoge druge važne stvari.

"Evropska unija podržava ovaj pozitivan razvoj događaja. Ohrabrujemo lidere u BiH da ostanu ujedinjeni i nastave ekonomske i političke reforme. Te reforme neće samo povećati političku stabilnost, ojačati demokratske institucije i poboljšati ekonomiju već će ubrzati i proces napretka ka EU", navodi se u saopštenju iz delegacije EU u BiH.

Van Rompuy je izrazio zadovoljstvo, jer mu je Izetbegović potvrdio opredjeljenje BiH za evropski put i njegov entuzijazam za dalji napredak.

"Što se tiče narednih koraka važno je da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruženju, koje su sve zemlje članice EU već ratifikovale. Očekujemo iskrene napore BiH na usklađivanju Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. EU je spremna da završi proces ratifikacije čim to bude postignuto", navodi se u saopštenju iz delegacije EU u BiH.

Van Rompuy kaže da, u isto vrijeme, EU ohrabruje BiH da u potpunosti primjeni odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i tako otvori vrata daljim evropskim integracijama.

"Još jednom bih želio da istaknem snažnu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, što sam i naveo kao jedan od prioriteta tokom mog drugog mandata. Evropsko vijeće je nedavno donijelo važne odluke koje se tiču Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova i dalji koraci će uslijediti čim se ispune uslovi. Imao sam privilegiju da se sastanem sa velikim brojem lidera regiona posljednjih mjeseci i ohrabrim ih da nastave putem reformi", rekao je on.

On je dodao da je nakon sastanka sa premijerom Vjekoslavom Benavdom i razgovorima sa Izetbegovićem siguran da će pozitivan razvoj događaja posljednjih mjeseci biti transformisan u stalan i trajan progres.

"Moje je uvjerenje, takođe, da BiH ima sve mogućnosti da ostvari evropski cilj, ukoliko nastavi da ulaže napore", naveo je Van Rompuy.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: