Igra brojeva
518

Izborne kalkulacije: Trojka s SNSD-om i HDZ-om izbacuje SDA ili SNSD i HDZ ispadaju iz vlasti?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nedugo nakon održanih izbora i crtanja prvih silueta budućeg izgleda vlasti pojavila se informacija da Trojka ima plan izbaciti SDA iz vlasti na nivou BiH i pokušati praviti većinu s SNSD-om i HDZ-om.

Posljednje špekulacije govore da će SDP, Narod i pravda i Naša stranka pokušati prvo pokušati formirati vlasti na kantonalnim nivoima, a zatim na nivou Federacije BiH. Ukoliko to uspije, postoji opcija da se s tim scenarijem krene i dalje, odnosno prema državnom nivou uz podršku. Prema nezvaničnim informacija, za to postoji i "zeleno svjetlo" stranih diplomata u našoj zemlji.

Tim povodom pitali smo državnu parlamentarku iz SNSD-a Snježanu Bursać Novaković da li bi ta stranka pravila vlast bez SDA koja je pobjednik na izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Mi u SNSD-u nikada nismo imali dileme kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH zato što smo zagovarali i dalje zastupamo isti princip, a to je da izborni pobjednici, među konstitutivnim narodima, budu dio tih struktura. Ko god da je to, odnosno ko se pojavi s većinom iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, to je taj. Sve druge kombinatorike su se pokazale kao neproduktivne i loše”, rekla je.

Ipak, dodaje da ko god da se pojavi s okvalifikovanom većinom - taj je legitiman sagovornik za SNSD, no podsjeća da se 2014. godine vidjelo šta znači ići u formiranje vlasti sa "izbornim gubitnicima".

“To nikako i nigdje nije normalno, pa zašto bi bilo ovdje kod nas!? No, sve koji nas dožive i prihvate kao pobjednike, mi ćemo posmatrati ravnomjerno”, zaključila je.

Prema trenutnom stanju, SDA na državnom nivou ima devet ruku, jednako kao i Trojka. Sada već postaje jasno da će pitanje vjerovatno riješiti DF sa tri ruke odnosno NES sa jednom.

Sa druge strane, piše Istraga.ba, izborne kalkulacije govore da bi se Vijeće ministara BiH moglo formirati i bez SNSD-a i HDZ-a ako se u obzir uzme da bi u Predstavničkom domu za to postojalo 28 ruku - Trojka 9, SDA 9, SDS 2, PDP 2, Vukanović 1, NES 2 i DF 3. U Domu naroda ima osam delegata (jedan Hrvat, pet Bošnjaka i dva Srbina.