BiH
0

Iz rijeke Bosne izvađene mine i oružje

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pripadnici Ronilačkog kluba "Vidra" iz Modriče, koje je angažovala Civilna zaštita u toj općini, danas su bezbjedno iz rijeke Bosne izvukli minsko-ekslozivna sredstva (dvije ručne bombe i dva kilograma TNT eksploziva) i vojničko oružje, koje se nalazilo na dubini od oko 3,5 metra, na udaljenosti od oko 10 metara od obale rijeke.

Ovaj odbačeni eksploziv i oružje pronađeni su u rijeci u naseljenom mjestu Botajica, kod Modriče.

Navedene aktivnosti su dio akcije prikupljanja nelegalnog naoružanja nakon stupanja na snagu Zakona o amnestiji, koji dozvoljava građanima da bez ikakvih posljedica mogu prijaviti posjedovanje oružja ili imaju saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva, saopćeno je iz CJB Doboj, kojem se već obratio određen broj građana, od kojih je preuzeto vojno naoružanje i municija.

Iz ovog centra pozivaju građane i apeluje na sve one koji još negdje u svojim kućama ili na skrivenim mjestima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha prijave policiji na besplatan telefonski broj 122, nakon čega će osposobljeni policijski službenici, zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite pruzeti opasna sredstva na siguran način.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Prilikom prijave građani mogu tražiti da njihovi lični podaci ostanu anonimni, ali trebaju dogovoriti detalje o vremenu, mjestu i načinu preuzimanja oružja.

Nakon završetka akcije, koju MUPRS-a provodi pod nazivom "Biraj život bez oružja“, prikupljena ubojna sredstva bit će uništena na adekvatan način.

Akciju prikupljanja oružja podržava UNDP-a, a partneri u ovom procesu su Međunarodni komitet Crvenog krsta, Misija OSCE-a u BiH, britanska ambasada u BiH i SFOR.