Crna hronika
13

SIPA presjekla kanal krijumčarenja oružja, pretresi na 13 lokacija

Klix.ba
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak su presjekli kanal krijumčarenja oružja van granica Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom izvršeni su pretresi objekata na ukupno 13 lokacija na području Sarajava, Cazina i Broda, uz asistiranje pripadnika MUP-a KS i MUP-a RS.

U okviru navedenih aktivnosti slobode je lišeno šest osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela "Organizirani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“ i „Neovlašteni promet opojnim drogama“ te su tri osobe saslušane u svojstvu svjedoka.

Prilikom pretresa pronađena je mini radionica za proizvodnju improviziranog vatrenog oružja u vidu hemijskih olovaka, različitog kalibra, te je privremeno izuzeta određena količina vojnog naoružanja i municije različitih kalibara, manja količina praškaste materije koja svojim izgledom asocira na drogu, jedno putničko motorno vozilo, precizna digitalna vaga i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu RU Banja Luka, gdje je nad istim izvršena kriminalistička obrada, a protiv istih Tužilaštvu BiH bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.