BiH
0

Iz Gacka upućen zahtjev za angažovanje helikoptera

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požar na području Bjelašnice, opština Gacko, i dalje je aktivan, a zbog nepristupačnog terena i onemogućenog gašenja, Republičkoj upravi Civilne zaštite upućen je zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

U saopštenju iz Republičke uprave Civilne zaštite navodi se da vatra ne ugrožava naseljena mjesta. Požari na trebinjskim brdima, kod sela Vučji Do, i kod Tvrdoša i dalje su aktivni, ali nema ugroženog stanovništva i objekata.

Aktivan je i požar na potezu Davidovići - Lipnik – Rioca u opštini Bileća, kao i na Mekoj Grudi, ali nema opasnosti po stanovništvo, kuće i druge objekte. U mjestu Slapašnica, u opštini Bratunac, gori bjelogorična šuma, a u akciji gašenja angažovani su svi vatrogasci, radnici šumskog gazdinstva i mještani, dok je požar na lokalitetu Tegare - Zapolje lokalizovan.

Na lokalitetu Blažijevići i Pribojevići, u Mjesnoj zajednici Kostolimci, opština Srebrenica, gori bjelogorična šuma i nisko rastinje, ali nema ugroženog stanovništva i objekata. U mjestu Skenderovići, između naselja Oparci i Brezovice, u srebreničkoj opštini, gori bjelogorična šuma i nisko rastinje, a zbog nepristupačnog terena gašenje je onemogućeno. U saopštenju se dodaje da nema ugroženog stanovništva i objekata.

U opštini Šekovići, na lokalitetu Raševo, gori šuma i nisko rastinje, a u gašenju su angažovani radnici Šumskog gazdinstva Zmajevac. U selu Kaštijelj izbio je šumski požar, a vatra se širi prema kućama. Požar gase dobrovoljci sa opštinskim terenskim vozilom.

Na obroncima planine Čemernice, prema rijeci Vrbas, na dijelu od sela Bočac prema mjestu Baljvine, opština Kneževo, gori trava i nisko rastinje. Akcija gašenja, u kojoj učestvuje oko 80 vatrogasaca sa dvije cisterne, otežana je zbog nepristupačnog terena, a očekuje se pomoć vatrogasaca iz Mrkonjić Grada i Jajca.

Na području opštine Šamac gori oko oko 25 hektara niskog rastinja i manji dio hrastove šume na području mjesnih zajednica Kruškovo Polje i Lugovi, a u gašenju vatre učestvuju vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i šumari.