Crna hronika
0

U požaru u Trebinju izgorjela napuštena kuća

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požar u Trebinju i dalje je aktivan, a u selu Grdeši izgorjela je napuštena kuća sa pomoćnim objektom.

Iz Civilne zaštite su potvrdili da vatra gori na trebinjskim brdima, Bijeloj gori i Straševici.

Helikopter Oružanih snaga BiH, jučer je u periodu od 18.30 do 19.30 sati, dejstvovao u tri naleta, i to u Popovom polju, a u dva navrata u Bijeloj gori.

Na području općine Bileća, u selu Kačanj, vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite stavili su požar pod kontrolu. Jedan krak požara iz sela Davidovići proširio se prema mjestu Fatnica, visoko u stijenama na nepristupačnom terenu.

U toku protekle noći ponovo se aktivirao požar u selu Zasada kao i u Gornjim Mirilovićima, na nepristupačnom terenu i stanje na požarištu se prati.

Požari u ljubinjskim naseljima Kapavica, Vlahovići i Vala, gdje su u toku jučerašnjeg dana bile ugrožene kuće, stavljeni su pod kontrolu, dok su u Gacku aktivni požari na području Bjelasnice i Slivlja. Teren je nepristupačan, a stanje na požarištu se prati.

U toku poslijepodneva u Nevesinju su odbranjene kuće u selima Kovačići i Humčani. Jutros je stanje dobro, a svi požari su pod kontrolom, preciziraju iz Civilne zaštite.

Požar iz pravca Rujišta, u Federaciji BiH, svakodnevno prelazi na teritoriju Istočnog Mostara, dok je požar u rejonu Kubaš pod kontrolom.

Pod kontrolom je i požar u rejonu Bočac – Baljvine, u općini Kneževo, a stanje na požarištu prate radnici šumskog gazdinstva.

Požar u kanjonu rijeke Ugar je i dalje aktivan. U akciji gašenja požara angažovano je oko 30 ljudi i to vatrogasci, radnici šumskog gazdinstva i mještani.

Na području Doboja, požar u Mjesnoj zajednici Paklenica ugašen je sinoć oko 18 sati.

U općini Rudo, na području Velikog i Malog Tmura požar je lokaliziran, a stanje na požarištu se prati, za razliku od Novog Goražda, gdje se ponovo aktivirao požar u selu Zamegresi, koji se širi prema Borak brdu.

Zbog miniranog i nepristupačnog terena, gašenje požara nije moguće.

U naselju Zapjevac, ispod Trebeškog brda od sinoć oko 18.30 sati aktiviran je požar. Vatra se gasi u blizini repititora Borova, a u akciji učestvuju tri vatrogasca sa jednim vozilom, pet radnika šumskog gazdinstva i dva radnika telekoma iz Foče.

U rejonu Gostun stanje je nepromijenjeno. Na pojedinim mjestima iznad sela Hladila, gori vatra ali zbog nepristupačnog terena gašenje požara nije moguće.

Stanje na požarištu se prati.