Požari ne jenjavaju
0

Gori širom RS, premijer tvrdi da "nema većih šteta"

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Dok u više od deset općina u Republici Srpskoj danima bukte požari, a vatra guta šume i nisko rastinje, entitetski premijer Alekasndar Džombić tvrdi da štete "nisu velike".

"Za sada mi nemamo većih šteta", ustvrdio je Džombić u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Džombić je za sutra najvio hitan sastanak sa nadležnima na kojem će, kaže, tražiti i utvrđivanje odgovornosti onih koji su izazvali požare.

U nekoliko općina, posebno u regiji Hercegovine, vatra je danas zaprijetila i kućama, a pojedina trebinjska sela ostala su bez struje jer su u požaru izgorjeli i električni stubovi.

Na području tog grada aktivan je požar na lokaciji Tvrdoš – Kočeli koji je djelimično pod kontrolom, a objekti za sada nisu ugroženi. Jedan dio požara na trebinjskim brdima je aktivan. U toku protekle noći i danas od požara se brane kuće u selu Vučji do i Šiškovići.

Na području općine Nevesinje aktivan je požar na Morinama u blizini kuća Buha i Kovačevića. Gori trava, a na terenu su šumari i mještani. Aktivan je i požar u području Pustipusi u Ljubinju, koji se širi prema kućama, a mještani su na terenu i prate situaciju.

Na području općine Lopare tokom jutarnjih sati izbio je požar u selu Jablanica u kojem je gorjela šuma i nisko rastinje, a izgorio je i pomoćni objekat, odnosno štala. U gašenju vatre učestvovali su vatrogasci, a požar je ugašen oko 12 sati i nije bilo ugroženog stanovništva.

Na području općine Bratunac i dalje je aktivan požar u Mjesnoj zajednici Slapašnica koji se širi slabijim intenzitetom. U gašenju požara učestvuju pripadnici Vatrogasne jedinice, radnici Šumskog gazdinstva "Drina" i stanovništvo. Gori bjelogorična šuma, a nema ugroženog stanovništva i objekata. Požar na lokalitetu Tegare – Zapolje djelimično je lokaliziran i nije potpuno ugašen.

U općini Šekovići i dalje je aktivan požar u rejonu Raševa gdje gori šuma i nisko rastinje. Vatru gase radnici Šumskog gazdinstva "Zmajevac" i dobrovoljci, a iz Civilne zaštite navode sa nema ugroženog stanovništva i objekata.

Požar u selu Kaštijelj je lokaliziran, ali zbog miniranog i nepristupačnog terena onemogućeno je njegovo potpuno gašenje. U Srebrenici, na lokalitetu Blažijevići i Pribojevići u Mjesnoj zajednici Kostolimci, požar je također i dalje aktivan. U gašenju vatre angažirani su pripadnici vatrogasne jedinice i radnici Šumskog gazdinstva. Gori bjelogorična šuma, nisko rastinje i petogodišnji zasad crnogorične šume.

Požar u mjestu Skenderovići između naselja Oparci i Brezovice i dalje je aktivan, ali je zbog nepristupačnosti terena onemogućeno njegovo gašenje. Gori bjelogorična šuma i nisko rastinje, ali nema ugroženog stanovništva i objekata jer je linija požara od naseljenog mjesta udaljena oko jednog kilometra.

Na području općine Sokolac kontrolišu se i prate od ranije aktivna požarišta na prostoru naselja Gostun, Bereg i Bjelogorci. Na području opštine Bileća aktivan je požar u selu Davidovići i brdu Lipnik gdje su na terenu mještani sela Davidovići i Rioca, te pripadnici civilne zaštite.

Požar na Bjelasnici u općini Gacko i dalje je aktivan na nepristupačnom terenu i gori crnogorična šuma. Požar u rejonu Bočac - Baljvine, na području općine Kneževo, i dalje je aktivan, a gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena.

U gašenju učestvuju vatrogasci iz općine Kneževo, a očekuje se i pomoć vatrogasaca iz Mrkonjić Grada. Prema izvještaju Uprave Civilne zaštite od 14 sati aktivan je požar u selu Dubica gdje gori trava i nisko rastinje.

Zahvaćena je površina od oko sedam hektara, a požar je pod kontrolom i trenutno nema ugroženih objekata, niti povrijeđenih. Aktivan je požar na relaciji Plana dola – Gotnja Ivica, a požar se ne gasi jer nema opasnosti po ljude i objekte.