{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatra se približava kućama u okolini Bileće

F
24.8.2012. u 18:08
1
0
Vatra se približava kućama u okolini Bileće
1
Vatra se približava kućama u okolini Bileće
Foto: Arhiv/Klix.ba
U općini Bileća i dalje je aktivan požar u rejonu Donji Davidovići –Ćatovina - Meka Gruda i vatra je blizu kuća, a na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani.
I dalje je aktivan požar u rejonu sela Kačanj, kao i požar na području sela Vranjska - Oblo brdo. Također i ovaj požar je u blizini kuća, a na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Uprava civilne zaštite RS-a proslijedila je Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je dobila od načelnika općine Bileća, ali i Šekovića.

Na području te općine aktivan je i požar na lokalitetu sela Korijen, a u gašenju vatre učestvuje 20 ljudi, od kojih 10 radnika šumskog gazdinstva i lokalno stanovništvo. Gori bjelogorična šuma i nisko rastinje oko 70 hektara površine.

U Trebinju je aktivan požar u selu Diklići gdje se na terenu nalazi šest vatrogasaca sa dva vozila.

Požar u Starom Slanom je ugašen i čuva se linija požara, a na terenu je pet vatrogasaca i pripadnici civilne zaštite.

Jedan krak požara u Trebinjskim brdima je aktivan i čuva se linija požara. Na terenu je pet vatrogasaca, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Požar u selu Nudo i dalje je aktivan i kreće se ivicom područja grada Trebinja. Na terenu je sedam vatrogasaca sa dva vozila i pet šumara.

Na području općine Ljubinje aktivan je požar u rejonu Pustipusi – Obzi - Vojska njiva koji je na nepristupačnom terenu, a trenutno ne ugrožava naselja.

Aktivan je i požar u rejonu selo Žabica – Plana - Dola koji se nalazi dalje od ovih naselja i na nepristupačnom je području. Vatru gasi 11 vatrogasaca.

Požar koji je aktivan u rejonu sela Kubaš u općini Berkovići ne ugrožava naselja. Vatru gasi 10 ljudi, preciza se u izvještaju Civilne zaštite.

Vatra u rejonu Bjelašnice u općini Gacko i dalje je aktivna jer se ne gasi zbog nepristupačnosti terena. Situaciju na požarištu prate četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Na području općine Nevesinje vatrogasci dežuraju i prate situaciju u rejonu Morina da bi se spriječilo ponovno aktiviranje požara.

Uprava civilne zaštite RS-a uputila je akt Ministarstvu sigurnosti BiH s listom prioriteta za eventualno angažovanje vazduhoplovnih snaga za gašenje požara.

Predloženo je da helikopter Ruske Federacije bude angažovan na području Trebinja, Bileće i Gacka, a helikopter Oružanih snaga BiH na području Kneževa i Šekovića, dok helikopter EUFOR-a trenutno djeluje na području općine Bratunac.

Iz tamošnje Mjesne zajednice Bjelovac - Sikirići jučer je jedno lice evakuirano kod rodbine iz preventivnih razloga, a situacija na požarištu se prati.

Ugašen je požar u mjestu Baljvine na području općine Kneževo i spriječeno je njegovo širenje ka jelovoj šumi površine oko 150 hektara u vlasništvu Šumskog gazdinstva "Čemernica".

Drugi krak požara, koji je od prethodnog udaljen oko tri kilometra zračne linije, stavljen je pod kontrolu. Na ovom požarištu angažirani su radnici ŠG "Čemernica" i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Na području opština Šipovo još je aktivan požar u mjestu Crni Vrh, ali je pod kontrolom i ne prijeti stanovništvu i objektima. Situaciju na ovom požarištu prate radnici šumskog gazdinstva.

U mjestu Brodsko Polje u općini Bosanski Brod lokaliziran je požar koji je zahvatio oko hektar niskog rastinja.

Na području opština Sokolac aktivirano je požarište u mjestu Bereg u podnožju brda Paklenik. Požar gasi 19 vatrogasaca s tri cisterne s područja Sokoca, Pala i Rogatice, te 50 radnika sokolačkog šumskog gazdinstva "Romanija".

Na području općina Srebrenica ugašeni su požari koji su izbili na području Blažijevića, Pribojevića i u Mjesnoj zajednici Kostolomci. Radnici srebreničkog Šumskog gazdinstva "Drina" prate situaciju na terenu.

Požar na lokalitetu Divljakinje u Mjesnoj zajednici Sase je lokaliziran, ali je njegovo gašenje otežano jer je površina zahvaćena požarom rizična zbog mogućnosti postojanja minskog polja. Gori bjelogorična šuma i nisko rastinje, a vatru gase vatrogasna jedinica iz Srebrenice, dva vatrogasaca s jednim vozilom i šest radnika šumskog gazdinstva "Drina". Stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Na području općine Zvornik trenutno je aktivan požar u mjesnoj zajednici Sopotnik gdje gori šuma i nisko rastinje, a i i na području brda Gostun u općini Novo Goražde aktivirao se požar.

Situacija na terenu se prati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: