BiH
4

Ivanković Lijanović: U mom mandatu napravljen enorman iskorak u povećanju poticaja

FENA
Jerko Ivanković Lijanović i Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović i Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović u intervjuu za Agenciju Fena izjavio je da je u njegovom mandatu, u području poljoprivrede, napravljen enorman iskorak u povećanju poticaja i u pogledu transparentnosti, te maksimum kada je riječ o plaćanju.

Dodao je da po pitanju plaćanja nisu mogli napraviti mnogo, jer su se suočavali s opstrukcijama i kašnjenjem plaćanja poticaja poljoprivrednicima.

Ivanković Lijanović je istakao da je ukupna poljoprivredna proizvodnja u FBiH u 2013. bila veća za 24,9 posto u odnosu na 2012., jer su utjecali na poboljšanje uvjeta za stvaranje nove vrijednosti i poboljšanje hrane.

"Znatno smo povećali poticaje u animalnoj proizvodnji, kao naprimjer u proizvodnji kravljeg mlijeka sa 0,16 KF na 0,30 KF, zatim povećanje proizvodnje goveđeg mesa, ovčarske i kozarske proizvodnje, svinjogojske, pčelarske, ribarske, te biljne proizvodnje, poput povećanja poticaja za proizvodnju ratarskih i povrtlarskih kultura, proizvodnja duhana, sjemena. Ono što je bitno dodati je da smo u sistem poticanja uvrstili stavke koje do sada nikada nisu poticane, kao što su poticaji za jabuku, krušku, šljivu, trešnju, a počeli smo poticati i izvoz", rekao je Ivanković Lijanović.

Od planiranih aktivnosti koje nisu realizirane naveo je da je prošle godine u Zakon o izvršenju budžeta ugradio da poticaji poljoprivrednicima budu isplaćivani prije plaća državnih službenika, ali taj zakon nije poštivan i poticaji su kasnili.

"Povećanje poticaja koje smo bili ostvarili u prvoj godini mandata, nažalost, formiranjem nove parlamentarne većine prije dvije godine, smanjeno je za 10 miliona KM", naglasio je Ivanković Lijanović.

Govoreći o funkciji dopremijera FBiH, istakao je da je predlagao izmjene Ustava Federacije koje predviđaju ukidanje kantona, ali da nije bilo podrške za takvu racionalizaciju administracije, gdje bi bila ostvarena direktna ušteda do 500 miliona KM i stvorene pretpostavke za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta.

Ivanković Lijanović je naveo da je predlagao i ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru, što također nije usvojeno, a čime bi, po njegovom mišljenju, privrednici bili konkurentniji na tržištu, kreditno sposobni da se mogu zadužiti i kod banaka, a isto tako prihvatiti strane i domaće investicije, čime bi se krenulo u otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjetio je da nije usvojen ni zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju, kojim su predvidjeli da bude osigurano dodatnih 100 miliona KM za poplavljena područja.

"Ti zakoni se nalaze u parlamentarnoj proceduri i mi ćemo na prvoj sjednici Parlamenta nakon izbora tražiti njihovo izglasavanje, a ponovo ćemo vratiti u proceduru izmjene Ustava, kako bi te tri ključne reforme bile usvojene", kazao je Ivanković Lijanović.

On je potcrtao da će do kraja mandata pokušati osigurati da budu isplaćeni poticaji poljoprivrednim proizvođačima, te da bude pružena najveća moguća pomoć onima koji su imali štete od poplava.