{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici poručili: Očekujemo od političara da ispune predizborna obećanja

4.11.2014. u 15:08
6
5
Poljoprivrednici poručili: Očekujemo od političara da ispune predizborna obećanja
6
Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo je danas zahtjev svim parlamentarnim strankama, koje su dobile dovoljan broj glasova da učestvuju u vlasti, da uvrste njihove prijedloge bitne za poljoprivredu. Sve političke opcije trebaju znati šta je to što je hitno potrebno uraditi za poljoprivredu.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba


Na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić istakao je kako je situacija posebno alarmantna u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i u drugim granama.

"Želimo da se zauzmu stavovi i na nivou FBiH je nužno uspostaviti princip donošenja budžeta u tekućoj za narednu godinu i to do kraja 10. mjeseca kako bi se program za isplatu poljoprivrednih poticaja usvojio do kraja godine, te kako bi poljoprivrednici imali mjesečnu dinamiku za ostvarenje prava kao i svi drugi korisnici budžeta, a ne gotovo s kašnjenjem od 11 mjeseci kao što je to sada. Drugo, da sredstva planirana za poljoprivredu prate iznos planiran u usaglašenoj strategiji razvoja poljoprivrede u FBiH, da se značajno povećavaju s ciljem ostvarivanja referentne godine kada dođemo u priliku da koristimo sredstva Evropske unije i treće da se poljoprivrednicima vrati mjesto u zakonu o izvršenju budžeta kao što je to bilo 2013. godine, a što je aktuelna vlast ukinula, a to je da isplate u poljoprivredi idu ispred plata uposlenika i namještenika ", rekao je Pejić.

Kada je u pitanju državni nivo, poljoprivrednici smatraju da je potrebno formirati platnu agenciju pomoću koje bi se otvorio put EU sredstvima.

"Nismo htjeli koristiti nikakav naziv jer vidjeli smo u prošlosti da nekim političkim opcijama ne odgovaraju nazivi. Želimo da se kroz zakonsku formu omogući lijevak kroz koji bi se sredstva EU ulijevala na korištenje poljoprivrednici kako bismo što prije došli u ravnopravan položaj sa poljoprivrednicima iz okruženja", rekao je Pejić.

Poljoprivrednici smatraju kako se treba oporezovati luksuz i tim sredstvima pomoći razvoju poljoprivrede. Traže i osiguranje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u skladu sa važećim sporazumima potpisanim na međunarodnom nivou - CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, kako bi se osigurao razvoj domaće privrede.

"Većina tih stvari je bila približna realizaciji, ali su se uvijek osporavale. Poljoprivrednici su sada imali priliku birati i birali su demokratskim putem. Sada očekujemo da se ta predizborna obećanja ispune, da se što prije formira vlast na svim nivoima i implementiraju zahtjevi poljoprivrednika, odnosno njihove potrebe", rekao je Pejić.

Na svoje probleme poljoprivrednici ukazuju godinama. Nemaju Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji bi štitio njihova prava i proizvode. Zbog toga se dešava da naše domaće proizvode patentiraju drugi i prodaju.

"Prema podacima VTK BiH uvozimo hranu u vrijednosti od pet milijardi KM, a proizvodimo samo 25 posto domaće potrošnje. Kada sam bio u Briselu i iznio taj podatak predstavnici komisije su mi se nasmijali jer su mislili da imam pogrešne podatke, odnosno da 25 posto hrane uvozimo, ali nažalost bio sam u pravu. Imamo veliki problem jer uvozom dosta gubimo i ne stvara se dobit. Ne samo da ne jedemo domaću hranu nego kroz taj obrt novca poljoprivrednici i građani BiH se zadužuju", naglasio je Pejić.

Poljoprivrednici očekuju da će nove vlasti ispoštovati obaveze koje su naslijedili i riješiti njihove probleme. Poručili su da su spremni na dijalog i da su na raspologanju za svaki vid saradnje koji će doprinijeti razvoju poljoprivrede.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: