Privreda
49

Lijanović: Moramo prestati biti ovisnici o uvoznim proizvodima

Klix.ba
Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović nalazi se u Sloveniji gdje učestvuje u programu "52. AGRA međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede Gornja Radgona".

Ministar Ivanković Lijanović sinoć je na Ministarskoj konferenciji o temi Zaštite medonosnih pčela u Evropi, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i prehrane Republike Slovenije sa ostalim ministrima usvojio Deklaraciju u cilju doprinosa zaštiti medonosnih pčela.

"Zaključili smo da su medonosne pčele ugrožene u cijeloj Evropi i da je neophodno zajedničko djelovanje kako bi se ova plemenita vrsta zaštitila i davala kvalitetne proizvode u budućnosti. U Deklaraciji smo istakli i činjenicu da sektor pčelarstva u velikoj mjeri ovisi o vremenskim uvjetima. Primjer su nam i skorašnje poplave u BiH i obilne padavine zbog koji su pčelari, kao i svi ostali vrijedni poljoprivrednici pretrpjeli nesagledive štete. U takvim i sličnim situacijama najneophodnija je državna pomoć, što se navodi i u zajedničkoj Deklaraciji kojom smo se obavezali da ćemo kao resorni ministri se boriti i utjecati da taj vid pomoći dignemo na viši nivo i obavezati državu da više sredstava predviđa za ovu plemenitu djelatnost", rekao je ministar Ivanković Lijanović i ovom prilikom pozvao sve nadležne općine i kantone u FBiH, koji nisu pretrpjeli štete i koje u svojoj nadležnosti to imaju, da značajnije potaknu i pokušaju sanirati posljedice koje su se desile tokom prirodnih nepogoda u BiH i naglasio da će i FBiH, kao i do sada što se borila za poticanje pčelarstva, također nastojati pronaći određenu pomoć kako bi pčelarstvo vratili barem na onaj nivo na kojoj se nalazilo prije prirodne nepogode.

Ministar Ivanković Lijanović i danas se nalazi u Gornjoj Radgoni u Mariboru, gdje je jutros prisustvovao prezentaciji Evropske inicijative medenog doručka i svečanoj ceremoniji otvaranja 52. AGRA međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede. Ministar je također iskoristi priliku i održao bilateralne sastanke sa resornim ministrom iz Slovenije Dejanom Židanom, te ministrima iz drugih zemalja.

"S resornim kolegama sam razgovarao o novonastaloj situaciji na tržištu EU, zbog zabrane proizvoda iz EU u Rusiju. Jako je važno na koji način će se sva dešavanja odraziti na EU tržište, kao i BiH. Ono što nas brine, jeste gdje bi mogli viškovi EU proizvoda završiti na tržištu BiH i na taj način ionako tešku situaciju kod naših proizvođača dodatno otežati", objasnio je Ivanković Lijanović i dodao da su pogrešne politike u području poljoprivrede vođene proteklih 20 godina u BiH je dovele u jako težak položaj.

"Kada vidimo primjer poljoprivrede Slovenije koja ima 10 puta veće poticaje nego mi u FBiH i koja s takvim, za nas vanserijskim poticajima teško se nosi na tržištu EU, govori nam da enormnu pažnju ubuduće moramo posvetiti proizvodnji hrane i izdvojiti daleko veća sredstva za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH i cijeloj BiH, kako bi povećali proizvodnju hrane i prestali biti ovisnici o uvoznim proizvodima, kao što je to sada slučaj kada samo 20% hrane proizvodimo za vlastite potrebe, a 80% uvozimo", rekao je ministar Ivanković Lijanović.