Nakon najavljenih protesta
0

Ivanković Lijanović: Seljački savez je očigledno u funkciji pojedinih stranaka

FENA
Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović
Povodom posljednjih zahtjeva pojedinih predstavnika poljoprivrednika u Federaciji Bosne i Hercegovine ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i dopremijer Vlade FBIH, Jerko Ivanković Lijanović je rekao kako mu je "žao što je Seljački savez očigledno u funkciji pojedinih stranaka te da koriste tešku situaciju poljoprivrednika za provedbu foteljaških ciljeva tih stranaka".

Mišljenja je da su preuzimanjem mandata napravljeni značajni iskoraci u razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Napomene radi, u prošloj godini, isplaćeno je i 12 miliona konvertibilnih maraka duga iz vremena bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"U ovoj su godini povećana izdvajanja za poljoprivredu za 40%, što je dokaz da ovo ministarstvo i Vlada Federacije BiH vode brigu o poljoprivredi više nego i jedna dosadašnja vlada. Pravilnici o poticajima su u izradi i bit će završeni u zakonskom roku te zbog toga, nema razloga za bilo kakve proteste“, smatra ministar Ivanković Lijanović.

Ministar Ivanković Lijanović podržava proteste poljoprivrednika u cilju zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i uspostave sistema plaćanja na nivou BiH, što su u ovom momentu suštinski problemi za poljoprivredne proizvođače.

"Kao što smo isplatili sve poticaje iz prošle godine, uključujući i 12 miliona KM duga bivše vlade, tako ćemo u idućem mjesecu krenuti sa isplatom za ovu godinu i tražiti urednu isplatu proizvođačima u ovoj godini", zaključio je ministar Ivanković Lijanović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.