BiH
0

Ivanković Lijanović: Obespravljeni radnici iz Širokog će dobiti posao

FENA
Jerko Ivanković Lijanović i Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović i Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Dopredsjednik Narodne stranke radom za boljitak (NSRB) i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović oglasio se saopćenjem u povodu postignutog sporazuma o isplati plaća bivšim radnicima nekoliko širokobrijeških firmi, koji su više od mjesec dana držali u blokadi zgradu kompanije "Lijanovići" u Širokom Brijegu, gdje su bila sjedišta tih firmi.

Naime, nekoliko desetina radnika, svakog dana se okupljalo pred tim objektom, a od firmi su tražili isplatu zarađenih plaća, koje nisu isplaćivane dvije godine. Za sve su optuživali ministra Ivankovića Lijanovića, koji je u medijima poručio da zapravo nije riječ o radnicima "Lijanovića".

"Ovim putem sve one medije koji su proteklih mjesec dana izvještavali o prosvjedima obespravljenih bivših zaposlenih širokobriježana i cjelokupnu javnost koja je pratila sva dešavanja, pozivam da ih isprate do kraja, te potvrde i uoče moje istinite stavove koje sam iznosio u prethodnom periodu", navodi u saopćenju Ivanković Lijanović.

Naglašava kako ga raduje činjenica da su obespravljeni nezaposleni iz Širokog Brijega, koji su sve vrijeme imali i njegovu bezuvjetnu podršku, uspjeli ostvariti svoja prava i da će u narednom periodu imati posao.

"Svi oni koji su bez osnova, tendenciozno i neprofesionalno optuživali mene kao krivca za situaciju u kojoj su se našli nezaposleni, sada su, nadam se, shvatili da ja zaista nisam kriv za status tih ljudi, da oni nisu uposlenici društva Lijanovići d.o.o., kao i to da Lijanovići nisu ti koji su tim ljudima ikada išta dugovali i da će u tom smjeru mediji i zaključiti ovu priču", ističe Ivanković Lijanović, jer, kako navodi, činjenica je da su nezaposleni jučer praktično postigli dogovor sa svojim sadašnjim i možda budućim poslodavcem o namirenju svojih potraživanja.

"To potvrđuje da cijeli slučaj nikada nije imao ikakve veze za mnom lično ili društvom Lijanovići d.o.o. i da se očito sve vrijeme radilo o montiranim scenarijima", poručio je dopredsjednik Boljitka i jedan od suvlasnika društva Lijanovići d.o.o. danas u Sarajevu u povodu jučer postignutog dogovora nezadovoljnih nezaposlenih iz Širokog Brijega sa stranim investitorom i dodao da on i društvo Lijanovići d.o.o. u narednom periodu neće prestati s borbom i istinom o nezakonitosti s kojom se bore već godinama.