|

Široki Brijeg: Bivši radnici Lijanovića tražili neisplaćene plaće

Široki Brijeg: Bivši radnici Lijanovića tražili neisplaćene plaće
5
Piše: N. J.
12.12.2014. u 16:19
39
komentara
5

dijeljenja
U krugu fabrike Lijanovića u Širokom Brijegu danas su protestovali bivši radnici ove firme tražeći isplatu zaostalih plaća.
Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Glasnogovornik MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona Damir Čutura za Klix.ba je potvrdio da su protesti održani unutar kruga fabrike Lijanovića u Širokom Brijegu, te da policija s tim nije imala ništa.

Portal Bljesak je javio da je u petak ujutro više od stotinu bivših radnika Lijanovića protestovalo ispred sjedišta firme, budući da neki od njih nisu primili 16 plaća, dok su im Lijanovići u posljednjih godinu dana tek povremeno isplaćivali mizerne iznose u vidu dnevnica. Također, radnicima već 12 godina nije uplaćen radni staž, a posebno su uznemireni zbog priča da Lijanovići svoju firmu namjeravaju iznajmiti Turcima.

Nakon protesta pred firmom, radnici su otišli i pred kuće braće Jerka i Mladena Lijanovića, te su se potom mirno razišli. Novi protest zakazali su za ponedjeljak.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Jerko Ivanković Lijanović je za portal Klix.ba kazao da nisu protestovali radnici Lijanovića, već firmi koje posluju u iznajmljenim prostorijama Mesne industrije Lijanović.

"Lijanovići već 12 godina nemaju nijednog radnika, jer nam je Uprava za indirektno oporezivanje nezakonito blokirala račune. Podsjetimo, u postupku koji se pred Sudom BiH vodio protiv nas mi smo oslobođeni optužbi, no istraga protiv nas se i danas vodi, zbog čega su nam računi ostali blokirani", rekao je Jerko Ivanković Lijanović.

On je dodao kako su i firme koje su iznajmile njihov prostor dospjele u tešku situaciju jer im UIO BiH nije vratio PDV, u skladu sa zakonom.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...