BiH
17

Bivši radnici Lijanovića će noćiti ispred fabrike u Širokom Brijegu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bivši radnici fabrike Lijanovići odlučili su podići šator ispred firme u Širokom Brijegu te će grupa njih tu prespavati večeras, potvrđeno je portalu Klix.ba.

Predstavnik obespravljenih radnika Lijanovića Ivan Grbešić je za Klix.ba kazao da će radnici večeras noćiti ispred firme na smjenu.

"Radnici će se smjenjivati u tri grupe po njih 30, a pošto je kišovito vrijeme dio će ih biti u svojim automobilima na parkingu ispred firme. Postoje i prijedlozi da se ujutro ide pred kuću Jerke Lijanovića, no zasad ne mogu potvrditi hoće li se to i desiti", rekao je on.

Dio ovih radnika je i tokom protekle noći ostao na parkingu ispred firme Lijanovića u Širokom Brijegu.

Radnici koji žele ići pred kuću jednog od braće Lijanović, Jerka, ističu kako neće napustiti dvorište dok se on ne pojavi među njima, tako da bi ujutro moglo biti posla i za policiju, pošto će radnici kročiti na privatni posijed.

Podsjetimo, neki od ovih radnika 16 mjeseci nisu primili plaće, a radnicima već 12 godina nije uplaćen radni staž.

U vezi sa ovom situacijom jutros se oglasio i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i jedan od suvlasnika društva ''Lijanovići'' Jerko Ivanković Lijanović, koji je pozvao Upravu za indirektno oporezivanje BiH "da objasni razloge svog nezakonitog djelovanja koje je i uzrok nezadovoljstva nezaposlenih u Širokom Brijegu".

''Nadležne u Upravi za indirektno oporezivanje BiH pozivam da objasnite, zašto i nakon dvanaest godina nezakonite blokade računa, najmodernije tvornice za proizvodnju i preradu mesa u BiH Lijanovići d.o.o. i dalje držite blokirane, te na taj način ostavljate bez posla stotine obespravljenih radnika", poručio je on.