Etniciziranje nas vraća unazad
532

Ivanković Lijanović: Kanal na hrvatskom nije prioritet; SDA: Nećemo to dozvoliti

Piše: E. Gorinjac
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Preglasavanjem ministara iz SDP-a i SBB-a Vijeće ministara BiH donijelo je u petak odluku o tome da se Prijedlog zakona o trećem kanalu na hrvatskom jeziku u okviru Javnog RTV sistema BiH, proslijedi na spravu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu predložio je Vijeću ministara predsjedavajući Vjekoslav Bevanda. Nakon ovakve odluke Vijeća ministara uslijedio je niz reakcija u kojima se ovakav čin osuđuje.

SDA je protiv organizovanja Javnih servisa na ovaj način, kazao je za Klix.ba Šemsudin Mehmedović, poslanik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"To je korak ka podjeli države BiH, a i u okvirima već postojećih zakonskih rješenja mogu se eksploatirati sve vrijednosti hrvatskog naroda, kao i bošnjačkog, srpskog i ostalih koji žive u BiH. U Zastupničkom domu, s obzirom da je ovo zakon koji je rezultat sporazuma između Dodika, Čovića i Lagumdžije, oni kao parlamentarna većina imaju kapacitet da ga izglasaju, ali u Domu naroda mi ćemo se supratstaviti tome i koristit ćemo sva Poslovnikom dozvoljena sredstva da se takvo zakonsko rješenje ne usvoji", kazao je Mehmedović.

SDP i SBB su se nakon odluke Vijeća ministara oglasili saopćenjima u kojima su kazali da neće podržati osnivanje kanala na hrvatskom jeziku, navodeći da to vodi daljnjim etničkim podjelama u BiH. Međutim, Mehmedović kaže da je to politikanstvo ovih stranaka, jer je sam zakon o osnivanju tog kanala rezultat dogovora između HDZ-a, SDP-a i SNSD-a.

"Mislim da je to neki njihov stav za javnost kako bi pokazali da oni to ne podržavaju, ali očigledno je da oni već gube i konce unutar same parlamentarne većine. Mi smatramo da je ovo zakon koji je iz paketa onih zakona koji su implementacija sporazuma Dodik - Lagumdžija", dodaje Mehmedović.

Predsjednik Narodne stranke Radom za Boljitak i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Ivanković Lijanović kaže da osnivanje kanala na hrvatskom jeziku nije najvažnije što se treba riješiti unutar Javnog servisa BiH.

"Kanal na hrvatskom, srpskom ili bosanskom uopće nije prioritet, što zbog toga što se razumijemo svi, a i po mom mišljenju to je irelevantna stvar, može ga biti, a i ne mora. Vrlo dobro se mi razumijemo. Prvenstveno treba da zaživi Javni servis", kazao je za Klix.ba Ivanković Lijanović.

Zatupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu BiH Azra Hadžiahmetović ističe da je ideja o kanalu na hrvatskom jeziku neprihvatljiva za tu stranku.

"Nisam vidjela prijedlog koji je prošao u Vijeću ministara i ne znam kakav će doći u parlametarnu proceduru, prema tome ćemo se odrediti. No, generalno SBiH i od ranije ima svoj stav da je Jeavni servis BiH, servis svih građana ove države i nikakvo etničko izdvajanje kanala nije dobro za BiH. Bilo kakvo etniciziranje bilo kojeg segmenta našeg života, politike i tako dalje, ne donosi ništa dobro i samo nas usporava na putu napretka", kazala je Hadžiahmetović za Klix.ba.

Govoreći o tome može li ovakav prijedlog proći u Parlamtarnoj skupštini BiH, Hadžiahmetović podsjeća na neke ranije zakone koji su naizgled bili sporni, a dobili su podršku u Parlamentu.

"Ako postoji puna saglasnost stranaka koje trenutno čine vladajuću koaliciju onda može proći. Već smo imali iskustva sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka. Parlament je postao samo protočni bojler za provođenje dogovora koje postignu politički lideri i ne bi čudilo da ovakav zakon prođe", kazala je Hadžiahmetović.