{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RTRS: Osnivanje kanala na hrvatskom jeziku neugodno iznenađenje

S
11.1.2013. u 19:54
0
33
RTRS: Osnivanje kanala na hrvatskom jeziku neugodno iznenađenje
0
RTRS: Osnivanje kanala na hrvatskom jeziku neugodno iznenađenje
Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) saopštila je danas da kanal na hrvatskom jeziku mora da se finansira iz prihoda BHRT-a, a da će stručnjaci emitera iz RS pružiti besplatnu pomoć kolegama da bi ovaj javni servis što prije profunkcionisao.
Iz RTRS-a saopšteno je da se članovi Upravnog odbora, zaposleni i rukovodstvo ove medijske kuće nikada nisu protivili demokratskom i civilizacijskom pravu hrvatskog naroda da u BiH formira kanal na hrvatskom jeziku, kao i da su to pravo hrvatskog naroda stručnjaci RTRS-a zastupali svojevremeno pred Ustavnim sudom BiH.

U saopštenju se navodi da stavljanje na dnevni red izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i usvajanje tih izmjena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kojim se predviđa osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku, veliko i neugodno iznenađenje za RTRS.

"Prvo, bio je red da budemo upoznati sa prijedlogom rješenja, ako ne od stručnih službi i uopšte Vijeća ministara, kao institucije, a ono bar od srpskih predstavnika koji izgleda od svega na Radio-televiziji Republike Srpske vole samo da ih kamera snima i da troše naš novac", naglašava se u saopštenju.

Iz RTRS-a podsjećaju da trenutno Republika Srpska učestvuje u finansiranju javnih RTV servisa u BiH (RTRS, BHRT i FTV) sa gotovo 50 posto sredstava od prikupljene RTV takse.

"Nažalost, predstavnici srpskog naroda iz Republike Srpske ne samo da u proteklih sedam godina nisu pokušali da promijene ove nelogičnosti, već su olako digli i ruku za smanjenje prihoda RTRS-u", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da je nemoguće od RTRS-a uzeti pet posto RTV takse i dati je kanalu na hrvatskom jeziku.

"To bi značilo da građani Republike Srpske i Srbi treba da prave kanal na hrvatskom jeziku, pri čemu se zaboravlja da je od 1992. godine ova Srpska radio televizija, a od 1999. godine, izgrađena voljom, energijom i novcem srpskog naroda i građana Republike Srpske", naglašavaju iz RTRS-a.

U saopštenju se navodi da kanal na hrvatskom jeziku mora da se finansira iz prihoda BHRT-a koja ima 1000 zaposlenih, jedan televizijski i radijski program i 50 posto RTV takse iz BiH, kao i da "taj i takav kanal mora da se finansira iz prihoda koji se proteklih sedam godina, a i danas gotovo u apsolutnom iznosu troši u Sarajevu".

"Neka kapaciteti Bosansko-hercegovačke radio-televizije, 1.000 zaposlenih i svi produkcijski kapaciteti, kao i 50 posto RTV takse budu osnov za izgradnju kanala na hrvatskom jeziku. Stručnjaci RTRS-a drage volje pružit će besplatnu pomoć kolegama u hrvatskom kanalu da bi ovaj javni servis što prije i kvalitetnije stao na svoje noge", napominju iz RTRS-a.

U saopštenju se navodi da se postavlja pitanje gdje su smješteni produkcijski kapaciteti, kakva je programska šema, ljudski resursi i "ono što je najbitnije koju će mrežu za prenos programa koristiti ovaj javni servis".

"Koliko je ovo društvo spremno da ispunjava zakonske okvire govori i činjenica da je prema važećem Zakonu o Javnom RTV servisu, obaveza Bosansko-hercegovačke televizije da proizvodi trećinu programa u Mostaru, trećinu u Banjoj Luci i trećinu u Sarajevu", napominju iz RTRS-a.

U saopštenju se ističe da se "to nikada nije ostvarilo u praksi iako ova zakonska odredba važi već sedam godina". "Javnim servisima i zaposlenim u njima nikada neće biti dobro dok god o njima bez njihovog prava učešća odlučuju političari, onako usput", navodi se u saopštenju.

Vijeće ministara BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH kojim je predviđeno osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: