BiH
0

Ne postoji materijal o RTV kanalu na hrvatskom jeziku

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas nije razmatralo nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, zbog nepostojanja zakonskog materijala, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U saopštenju se navodi da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda samoincijativno i bez konsultacija uvrstio prijedlog te tačke na dnevni red bez teksta rješenja i prethodnih konsultacija sa nadležnim ministrom komunikacija i transporta BiH Damirom Hadžićem.

Hadžićev stav je da materijal nacrta zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji i da Ministarstvo na čijem je čelu nije predlagač zakonskog materijala.

"Zanimljivo je da materijal o Nacrtu zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji niti je pripreman u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH. Nacrt zakona ne postoji ni u pisarnici Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH. Zbog svega navedenog, a u nedostatku relevantnih podataka, Vijeće ministara BiH je jednoglasno potvrdilo skidanje ove tačke sa dnevnog reda sjednice", naveo je Hadžić.

Prema njegovom mišljenju, pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku i uopšte djelovanja Javnog RTV servisa potrebno je posmatrati sa aspekta struke, a ne politike.

"Ne želimo i nećemo dozvoliti nepotrebno podizanje političkih tenzija o tom pitanju", poručio je Hadžić.

On je najavio da će Ministarstvo problematiku djelovanja javnog servisa i odgovarajućih zakonskih rješenja pripremati u saradnji sa Evropskom komisijom i relevantnim preporukama o radu javnog servisa.

"Umjesto razgovora o mogućim etničkim kanalima naša prioritetna obaveza je da u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama završimo reformu Javnog RTV servisa i formiramo Korporaciju javnih emitera. To je preduslov za uspješnu realizaciju projekta digitalizacije koji omogućava sasvim nove i brojne perspektive u sektoru radio difuzije", smatra Hadžić.